Vesti iz sveta

08.03.2018. 12:45

B92

Autor: Nova Ekonomija

EK kritikovala sedam članica EU zbog „agresivnih“ poreskih politika

Evropska komisija kritikovala je sedam članica EU zbog „agresivnih“ poreskih politika osmišljenih da na uštrb drugih privuku multinacionale kompanije.

Komisija je kritikovala Belgiju, Kipar, Mađarsku, Irsku, Luksemburg, Maltu i Holandiju, navodeći da njihove poreske politike podrivaju integritet jedinstvenog tržišta EU.

„Te prakse imaju potencijal da podriju pravičnost i izjednačenost na našem unutrašnjem tržištu i povećavaju teret poreskih obveznika u EU“, rekao je komesar EU zadužen za poreze Pjer Moskovisi.

On je rekao da se mora obezbediti da pravično oporezivanje postane pravilo bez izuzetka.

Moskovisi je negirao da neka od članica EU funkcioniše kao poreski raj, ali i rekao da imenovane zemlje treba da poprave delove svojih poreskih sistema koji podrivaju kredibilitet EU.

Kritika sedam zemlja je usledila posle navoda da su neke od njih iskoristile svoje poreske sisteme da privuku međunarodne korporacije kao što su Amazon, Fejsbuk (Facebook) i Starbaks (Starbucks) nuđenjem nižih poreskih stopa.

Jedan od najpoznatijih takvih slučajeva tiče se Epla (Apple). Evropska komisija je 2016. zaključila da je Irska omogućila najvećoj svetskoj kompaniji po tržišnoj vrednosti da plaća manje nego druge kompanije. Epl je, prema tim navodima, 2014. platio korporativni porez po stopi od 0,005 odsto.

Komisija je naložila Irskoj da naplati porez Eplu za period od 2003. do 2014. u vrednosti od oko 13 milijardi evra, ali su se i Epl i Irska žalili na tu odluku.

Premijer Luksemburga Gzavije Betel rekao je da je kritika neosnovana i da je protivna dugoročnim interesima EU.

„Mislim da princip EU nije da se jedna zemlja stavlja nasuprot druge“, rekao je Betel i dodao da je efikasnije prvo razgovarati s nekom zemljom.

Evropska komisija je u oktobru zaključila da je poreski režim u Luksemburgu omogućio nelegalne koristi za Amazon u vrednosti od 250 miliona evra. Amazon je, prema nalazima Komisije, platio porez četiri puta manje nego lokalne kompanije.

Betel se usprotivio ideji harmonizacije poreza u EU, jer se prema njegovom mišljenju to svodi na povećanje poreza dok se u SAD oni smanjuju, što bi moglo da otera kompanije iz EU.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.