Vesti iz sveta

01.03.2023. 09:04

Euractiv

Autor: Nova ekonomija

Eksplozija na Severnom toku izazvala ekološku katastrofu u Baltiku

Foto: Pxhere

Eksplozije koje su se tokom septembra dogodile u gasovodu Severni izazvale su ekološku katastrofu i dovele u opasnost ugrožene vrste živog sveta, pokazuje studija organizacije Research Square.

Kako podseća Euractiv, eksplozija se dogodila u delu gasovoda koji prolazi preko dna Baltičkog mora i nije samo zaoštrila odnose između Rusije i Zapada, već je negativno uticala i na biodiverzitet.

Navodi se da je u morskom okruženju zbog te eksplozije pokrenuta lančana reakcija, kao i da su ugrožene vrste koje su se već nalazile u opasnosti, poput bakalara i raznih obloge konačni i razni obloge, konačni pritisci na ivicu, prema nedavnoj studiji.

„Eksplozija je pogoršala stanje tog morskog područja koja je već u ozbiljnom i kritičnom stanju“, rekla je Marija Rojmart Gjerding, predsednica Danskog društva za zaštitu prirode.

Bo Oksjenberg, generalni sekretar Svetskog fonda za prirodu, rekao je kako je prilikom eksplozije došlo do brojnih oštećenja, kao i da su u tom trentutku u morsku vodu dospele brojne toksične supstance.

Procenjuje se da je tom prilikom kontaminirano oko 250.000 tona morske vode.

Ocenjuje se i da su ekplozije podigle sa morskog dna brojne otrove koji su se tamo godinasma taložili.

Nemačka treba da pokrene Severni tok 2, kaže potpredsednik Bundestaga

U moru su se našle i takozvane TBT hemikalije (tributil-kalaj-hlorid, organsko jedinjenje kalaja) koja uništavaju reproduktivni kapacitet ribe, navodi Hans Sanderson, viši istraživač na odeljenju za nauke o životnoj sredini na univerzitetu u danskom gradu Orhusu (Arhaus).

Kako se podseća, veliki problemi za živi svet u Baltiku, već su bili uveliko aktuelni i pre eksplozije koja je zadesila Severni tok.

Prema izveštaju, eksplozije su povećale zagađenje u blizini danskog ostrva Bornholm, gde se se živi vrsta ribe bakalar, kao i 40 kilomatara od teritorijalnih voda Švedske gde živi ugrožena vrsta morskog praseta.

Pretpostavlja se i da je eksplozija ubila i jedinke ugrožene vrstu malih kitova čija se popilacije svela na svega nekoliko stotina jedinki, pa gubitak samo jedne ženke predstavlja pravu katastrofu.

U pismu koje je upućeno Savetu bezbednosti UN-a 21. februara, Švedska, Danska i Nemačka navode da su njihove istrage u vezi sa tom eksplozijom i dalje u toku

Priznali su da i je uticaj te eksplozije na životnu sredinu „značajan i zabrinjavajući“.

Zvanična Moskva je negirala bilo kakvu učešće u izazovanju eksolozije i uz kinesku podršku zatražila da se u vezi sa tim sprovene nezavisna istraga.

Sjedinejne Države su takođe negirale da su umeštane u taj incident.

Rusija prekinula dotok gasa kroz Severni tok 1

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.