Emmezeta ima novog vlasnika

Foto: Pixabay

Poljska kompanija Merkury Market dovršava preuzimanje šesnaest trgovačkih centara Emmezete u Hrvatskoj i Srbiji od kompanije LCN Capital Partners, prenosi Jutarnji list. Transakcija je prema pisanju nedeljnika Lider vredna oko 120 miliona evra.

Informaciju o preuzimanju Emmezete potvrdio je i Slobodan Školnik, predsednik kompanije Emmezeta Balkans.

Merkury Market, jedan od najvećih trgovaca nameštajem, pokućstvom i građevinskim materijalom u srednjoj Evropi, a u februaru prošle godine osnovao je svoju kompaniju u Hrvatskoj LCN EMZ Adria, čiji je direktor Andrzej Sitarz, koji je član Uprave Flibe DOO firme koja, zapravo, predstavlja Emmezetu.

Sitarz i Školnik upravljaju i kompanijom Emmezeta u Srbiji koja u svom sastavu ima pet robnih kuća.

Kao osnivač Flibe i Emmezete Srbija u pripadajućim registrima još se navodi francuska Conforama u sastavu Steinhoff Grupe. Međutim, prema navodima Lidera, Merkury Market kupuje Emmezetu od LCN Capital Partnersa.

Fliba, koja upravlja sa 11 trgovačkih centara Emmezete, ostvarila je u prošloj godini oko 870 miliona kuna prihoda (116,02 miliona evra, ima 670 zaposlenih, a u poslednje je tri godine ostvarila ukupno 53 miliona kuna dobiti (7,4 miliona evra).

Uprava Vojvodinaputa prihvatila ponudu za preuzimanje
MK Group završila preuzimanje Victoria Group
Axel Springer odlazi iz Srbije

Emmezeta Srbija ostvarila je u 2019. godini prihod od 29 miliona evra.

Merkury Market koji preuzima Emmezetu osnovan je 1991. i iz matične Poljske prvo se proširio na Slovačku, a regionalnu ekspanziju pojačao je 2015. kupovinom 18 trgovačkih centara Baumaxa u Češkoj.  Sada će se jednim potezom proširiti i na Hrvatsku i Srbiju.

Vlasnika Merkury Marketa Jana Papierza magazin Forbs redovno svrstava među 100 najbogatijih Poljaka, navodeći kako je rieč milijarderu koji je 1991. počeo biznis u rodnom Krosnom gde je otvorio skladište građevinskog materijala. Trenutno samo u Poljskoj raspolaže sa 20 trgovačkih centara.

Kada je preuzeo Baumaxove prodavnice u Češkoj, Merkury ih je preimenovao. Sada će biti zanimljivo da li će i Emmezeta doživeti sličnu sudbinu ili će nastaviti da posluje pod sadašnjim imenom.

U Poljskoj, Češkoj i Slovačkoj Merkury Market na svojim policama plasira oko 55.000 proizvoda iz matične države, Nemačke, Španije i Italije. U svakom slučaju, Papierz se dosad pokazao uspješnim u preuzimanju biznisa u srednjoj Europi.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.