Energetska zajednica uvela sankcije Bosni i Hercegovini

Foto: Pixabay

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač saopštio je da je ta institucija uvela sankcije jednoj od svojih članica, Bosni i Hercegovini, prenosi portal SEEbiz. Odluka je doneta kako bi BiH smanjila korišćenje velike količine sumpora u naftnim derivatima, kako bi se usaglasila sa pravilima Energetske zajednoce.

Kako je precizirano, odluka o sankcijama je doneta zbog kršenja Direktive o sumporu u gorivima i nepridržavanja pravila koja važe za energiju i gas. 

“Tačno je da su sankcije uvedene protiv Bosne i Hercegovine i da ta zemlja neće učestvovati u odlučivanju o pitanjima budžeta Energetske zajednice i izvršenju budžeta u periodu od dve godine, osim ako u međuvremenu ne otkloni prekršaje”, rekao je Kopač.

Odluka o sankcijama BiH doneta je krajem prošle godine, ali je Evropska energetska zajednica objavila je njen sadržaj tek nedavno. 

Ranije je bilo nekoliko upozorenja da bi BiH mogla da bude kažnjena zbog kršenja međunarodnih pravila.

Inače, od svih država članica Energetske zajednice, samo u BiH i dalje mogu da se upotrebljavaju vozila sa Euro 3 standardima, dok se u Evropskoj uniji pretežno koriste Euro 5 motori.

Napominje se da se već godinama u fiokama Saveta ministara BiH nalazi nacrt odluke koja reguliše ovo pitanje i predviđa smanjenje sumpora na najviše jedan odsto u naftnim derivatima.

ENERGETSKA ZAJEDNICA OPOMINJE SRBIJU ZBOG ŠTETNIH GASOVA

Ranije je BiH dozvolila veću količinu sumpora u naftnim derivatima kako bi "podržala domaću proizvodnju" u Rafineriji Brod. 

Međutim, prema informacijama do kojih se došlo u istrazi Energetske zajednice, iza te odluke krili su se i uvoznici nafte i naftnih derivata iz oba entiteta BiH.

Drugi razlog zbog kojeg su uvedene sankcije BiH je taj što nije usvojen državni zakon o regulatoru električne energije i prirodnog gasa, prenosa i tržišta električne energije.

Taj zakon je u proceduri od 2017. godine, ali je poslednji saziv Veća ministara poslao različite materijale entitetima, tako da nije bilo usaglašavanja.

Prema tom zakonu, kako se navodi, planirano je prenošenje nadležnosti za pitanja gasifikacije na Državnu regulatornu komisiju za električnu energiju. 

Međutim, kadrovi iz Republike Srpske trenutno blokiraju usvajanje zakona na državnom nivou. 

Prema informacijama Istrage, usvajanje tog zakona traži i MMF i to je jedan od preduslova za novu tranšu kredita BiH od strane te institucije.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara