Vesti iz sveta

14.09.2022. 09:56

Autor: Nova ekonomija

EU će tražiti da energetske kompanije solidarno podele profit?

Pixabay

Kompanije za naftu i gas možda će morati da podele višak profita kako bi pomogle evropskim domaćinstvima i industriji da se izbori sa usijanim računima za energiju.

Kako piše Euractiv, u nacrtu Evropske komisije, koji bi trebalo da bude obelodanjen ove nedelje, predlaže se da 27 zemalja EU uvede soliadrni doprinos za industriju fosilnih goriva.

U pitanju je nacrt koji je još uvek podložan promenama i da bi postao zakon morao bi da prođe kroz proceduru odobrenja od strane vlada Evropske unije.

Ukoliko bi tako nešto bilo usvojeno, kompanije za naftu, gas, ugalj i rafinerije bi morale da daju finansijski doprinos na osnovu „oporezivog viška profita ostvarenog u fiskalnoj 2022. godini“.

Privremena šema bi omogućila da se prikupi gotovina i pomogne vladama da ublaže energetsku krizu u Evropi merama kao što su podrška domaćinstvima i preduzećima sa visokim računima.

Pomoć bi bila usmerena i ka energetski intenzivnim industrijama i smanjenju potrošnje energije, te povećanju samodovoljnosti Evrope u snabdevanju energijom.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je prošle nedelje da će „solidarni doprinos“ naftnih i gasnih kompanija pomoći u podršci ugroženim domaćinstvima i ići ka investicijama u čistu energiju.

„Predložićemo solidarni doprinos za kompanije za fosilna goriva. Svi izvori energije moraju da pomognu da se ova kriza prevaziđe“, rekla je ona u prošlu sredu.

Ti doprinosi se u nacrti opravdavaju činjenicom da kompanije ostvaruju neočekivan višak profita. Navodi se da dobit koje imaju ne odgovara nijednoj redovnoj dobiti koju bi ti subjekti mogli da imaju ili da očekuju u normalnim okolnostima.

Kompanije za naftu i gas British Petroleum i Shell nisu imale komentar u trenutku kada sa upitane, dok na zahtev za komentar nije odgovrila ni kompanija TotalEnergies, navodi Euractiv.

Brz oporavak tražnje nakon pandemije i porast cena nafte i gasa izazvan ruskom invazijom na Ukrajinu povećali su profit energetskih kompanija ove godine.

U drugom kvartalu, najveće evropske naftne kompanije TotalEnergies i Shell objavile su kvartalni profit od 9,8 milijardi dolara, odnosno rekordnih 11,5 milijardi dolara.

Mera EU bi se primenjivala na višak dobiti iz 2022. godine na nivou koji treba da bude iznad prosečne oporezive dobiti u tri fiskalne godine od januara 2019.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.