Vesti iz sveta

30.12.2020. 16:46

Saopštenje, Evropska komisija

Autor: Nova Ekonomija

EU i Kina postigle načelni sporazum o investicijama

Evropska unija i Kina načelno zaključile pregovore o zajedničkom sveobuhvatnom sporazumu o ulaganjima, saopštila je Evropska komisija. Naglašava se da se Kina obavezala i na najveće otvaranje svog tržišta prema evropskim kom...

Foto: FoNet/AP

Evropska unija i Kina načelno zaključile pregovore o zajedničkom sveobuhvatnom sporazumu o ulaganjima, saopštila je Evropska komisija. Kako se navodi, Kina se obavezala na do sada najveće otvaranje svog tržišta prema kompanijama iz EU.

„Sporazum će pružiti neviđeni pristup kineskom tržištu evropskim investitorima, preduzećima omogućiti rast i otvaranje radnih mesta“, rekla je predsednica vropske komijije Ursula fon der Lajen.

Prema njenim rečima, sporazum će obavezati Kinu na ambiciozne principe o održivosti, transparentnosti i nediskriminaciji i uravnotežiti ekonomski odnos sa EU. 

Kina se između ostalog, kako se navodi obavezala da investitorima iz EU obezbei veći pristup na svom tržištu, veći nego ikada ranije.

Obavezala se i da će osigurati pošten tretman kompanija iz EU kako bi one mogle da se takmiče pod jednakim uslovima u toj zemlji. 

NOVA EKOLOŠKA NAČELA EU: NE BACAJ, VEĆ POPRAVLJAJ

Tu, kako se objašnjava, spadaju disciplinske mere za državna preduzeća, transparentnost u dodeli subvencija i pravila protiv obaveznog prenosa tehnologija. 

Kina se takođe prvi put složila sa ambicioznim odredbama o održivom razvoju, uključujući obaveze koje propisuje Međunarodna organizacija rada i koje se odnose na prisilan rad.

U vezi sa pristupom tržištu Kina se obavezala u sektoru proizvodnje gde u EU 28% čini proizvodnja automobila.

Kina se takođe obavezuje na ulaganja EU u različite sektore usluga, kao što su usluge u oblasti Cloud memorije, finansijskim uslugama, zdravstvu, ekologiji, međunarodnom pomorskom transportu i vazdušnom saobraćaju.

Kina se takođe složila da efikasno primenjuje Pariški sporazum o klimatskim promenama.

Obe strane sada rade na konačnom tekstu sporazuma, koji bi kasnije trebalo da usvoji Savet EU i Evropski parlament.

Dogovor je usledio je nakon poziva kineskog predsednika Si Đinpinga i predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, kao i ostalih vodećih evropskih zvaničnika.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.