Vesti iz sveta

16.10.2020. 11:38

Politico EU

Autor: Nova Ekonomija

EU najavljuje povratak farmaceutske industrije na kontinent

Foto: Pixabay

Stanovništvo Evrope trenutno ima manju cenu lekova, naročito generičkih, usled proizvodnje koja je izmeštena u inostranstvu. Međutim, kako je pandemija koronavirusa ukazala na probleme globalnih lanaca nabavke, Evropska komisija je kao novi prioritet postavila vraćanje proizvodnje na kontinent, piše Politico EU.

Zavisnost od uvoza lekova je relativno nova pojava, navodi Andreas Mejser, generalni direktor konsultantske firme MundiCare, koji kaže da je Evropa počela sa prebacivanjem proizvodnje u Kinu i Indiju pre oko 20 godina.

To je dozvolilo Evropljanima da nabavljaju lekove po cenama koje države članice EU, sa svojim strogim pravilima i većom cenom rada, nisu mogle da ponude.

Većina generičkih lekova proizvodi se u Aziji

Evropa je 2000. godine držala više od pola licenci za proizvodnju aktivnih farmaceutskih supstanci (API), dok je Azija imala oko trećinu, navodi MundiCare izveštaj. Međutim, 20 godina kasnije, situacija je obrnuta.

Zemlje poput Indije su, u trenutku kada su bolnice bile pune i kada se zdravstveno osoblje borilo sa velikim brojem slučajeva, prestale sa izvozom najvažnijih lekova, poput antibiotika i paracetamola.

Problem vraćanja farmaceutske industrije je i to što su cene generičkih lekova na najnižem nivou u istoriji, te još nije odlučeno kako će se izmeštanje finansirati.

Evropska komisija će 24. novembra pokrenuti svoju „farmaceutsku strategiju“, inicijativu na nivou Evrope koja će predvoditi povratak industrije.

Komisija je navela da će se problem zavisnosti od strane proizvodnje rešavati povećanjem proizvodnog kapaciteta unutar EU.

Budući da se noviji, napredniji lekovi proizvode u Evropi, program će se uglavnom fokusirati na generičke lekove, kojima su istekli patenti.

Konkurencija u ovom polju je velika, sa veoma niskim cenama i malo razloga da se proizvode na teritoriji EU.

To znači da će evropski zdravstveni sistemi morati da plaćaju lekove više nego pre, što neće dobro uticati na industriju koja je već pod lupom javnosti.

Adrijan van den Hoven, iz udruženja proizvođača Medicines for Europe, kao dobar primer navodi nedavni dogovor za unapređenje Sandoz fabrike penicilina švajcarske kompanije Novartis, koja snabdeva celu Evropu.

Austrijska vlada je uložila 50 miliona evra kako bi fabrika dostigla cilj od 150 miliona evra u investicijama u roku od pet godina.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.