Svet

08.01.2015. 10:40

Beta

Autor: Nova Ekonomija

EU presudila: Kranjska kobasica je slovenačka

Svet

08.01.2015. 10:40

Evropska komisija je odobrila Sloveniji da u registar zaštićenih geografskih oznaka unese kranjsku kobasicu.

Kranjska kobasica je 22. slovenački proizvod registrovan kod Evropske komisije, koja je do sada registrovala 1.200 zaštićenih poljoprivrednih proizvoda Evropske unije.

Kranjska kobasica je polutrajna mesna kobasica iz zasoljenog grubo samlevenog mesa i čvrste leđne slanine, dopunjena aromom belog luka, bibera i dima. 

Geografska oznaka označava poljoprivredne proizvode ili namirnice čiji su kvalitet, glasovitost ili druge karakteristike tesno povezani sa određenim geografskim područjem. 

Slovenija do sada ima jedanaest geografski označenih proizvoda pored kranjske kobasice i prlešku tunku, gornjesavski želudac, šebreljski želudac, ptujski luk, kraški pršut, kraški zašink, štajersko bučno ulje, kraška panceta i slovenački med. 

Hrvatska je takođe počela proizvodnju kranjske kobasice pod tim imenom, što je diglo podosta praha između dve zemlje. 

Pored zaštićene geografske oznake na nivou EU postoji i zaštićena oznaka porekla i zaštićena tradicionalna posebnost. 

Zaštićenu oznaku porekla su od slovenačkih proizvoda dobili i piranska so, prekomurska šunka, ekstra devičansko ulje Slovenske Istre, nanoški sir, kočevski šumski med, bovški sir, kraški med i mohant (vrsta skute). 

Kao zajamčene tradicionalne posebnosti su zaštićeni belokranjska pogača, idrijski žlikrofi (vrsta narodnog jela sa raznim filovima).

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.