Foto: Pixabay

EU produbljuje istragu o zloupotrebi podataka protiv Fejsbuka

Foto: Pixabay
Evropska komisija je u proteklih nekoliko nedelja od Fejsbuka (Facebook) dobila veliku količinu internih dokumenata koje trenutno analizira kako bi dokazala ili opovrgla optužbe da je tehnološki gigant zloupotrebljavao podatke korisnika putem aplikacije koja je trebala da štiti njihovu privatnost.

Kako prenosi Vol strit žurnal (Wall Street Journal), regulatorna tela istražuju da li je Fejsbuk koristio aplikaciju Onavo za neovlašćeno prikupljanje podataka ili umanjenje njihove dostupnosti konkurentima, poput kasnije akvizicije WhatsApp.

Onavo je bio virtuelna provatna mreža (VPN), odnosno servis za navodno bezbednu komunikaciju u okviru druge javne mreže.

Fejsbuk je prošle godinu ugasio Onavo upravo zbog kontroverzi oko upotrebe tog VPN alata kao za agresivno i tajno prikupljanje podataka bez znanja samih korisnika.

Sa druge strane, tehnološka kompanija je koliko pre dve godine aktivno reklamirala Onavo oznakama koje su ukazivale da je servis namenjen zaštiti privatnosti.

Mediji su krajem te 2018. godine preneli da je Fejsbuk koristio Onavo kao "obaveštajno sredstvo", putem kog je sprovodio globalni nadzor mobilnih aplikacija, broj njihovog preuzimanja i redovnost upotrebe kako bi procenjivao koju kompaniju da kupi.

Fejsbuk je navodno takođe selektivno koristio Onavo kako bi sprečio druge firme da dođu do određene količine podataka korisnika, ali je drugim partenrskim organizacijama omogućavao veći pristup, što predstavlja potencijalno kršenje pravila konkurencije.

Ako dokažu da je kriv, regulatorna tela bi mogla da Fejsbuku izreknu kaznu u visini od 10% Fejsbukovog godišnjeg globalnog prihoda, što bi u ovom slučaju iznosilo više od 7 milijardi dolara.

Kompanija je u protekim godinama sve češće pod nadzorom regulatornih tela sa obe strane Atlantika zbog sumnji da ne obezbeđuje dovoljno privatnost korisničkih podataka, a 2017. godine je Evropskoj uniji platio kaznu od 123 miliona dolara zbog kršenja pravila koncentracije tokom kupovine WhatsApp-a.

PROČITAJTE JOŠ:


Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara