Svet

09.11.2023. 11:27

Autor: Katarina Pantelić

EU Srbiji obećava milijarde, uslov dijalog sa Kosovom

Izvor: Pixabay

Svet

09.11.2023. 11:27

Evropska komisija usvojila je novi Plan razvoja za Zapadni Balkana, kroz koji će (ukoliko se ispune preduslovi), države regiona dobiti šest milijardi evra u periodu od 2024. do 2027. godine. Preduslov da Srbija ili Kosovodobiju pristup ovom novcu jeste da se obe strane konstruktivno angažuju u Dijalogu o normalizaciji odnosa, uz posredovanje EU.

Od šest milijardi evra, dve bi bile dodeljene kao bespovratna sredstva, a četiri milijade u koncesionim zajmovima, navodi se u saopštenju Evropske komisije.

Plan razvoja je donet kako bi se dobrobiti članstva u Evropskoj uniji približili regionu, kako bi se podstakao ekonomski rast i smanjile socioekonomske razlike Zapadnog Balkana i ostatka kontinenta.

Cilj ovog plana, kako se navodi, jeste da se u državama regiona ubrzaju reforme i pospeše investicije, kako bi se ubrzao i proces proširenja.

Pored Plana razvoja, Evropska komisija je objavila i izveštaj o napretku zemalja koje žele da budu članice ali i o samom početku pregovora sa Ukrajinom, Moldavijom, Bosnom i Hercegovinom i Gruzijom.

U izveštaju o napretku, u posebnom delu koji se tiče Srbije, do 2030. godine EU planira da doprinese sa novcem gradnju 77 kilometara autoputeva, da rekonstruiše 586 kilometara železničke pruge, instališe 353 megavata obnovljive energije i poboljša i saniravodu za 2,1 milion ljudi.

Novi Plan rasta za Zapadni Balkan predlaže:

  • slobodno kretanje robe u zemljama,
  • slobodno kretanje usluga i radnika,
  • pristup jedinstvenoj zoni plaćanja u evrima (SEPA),
  • olakšan drumski saobraćaj,
  • integracija i dekarbonizacija energetskih tržišta,
  • integracija u jedinstvene lance snabdevanja, i
  • jedinstveno digitalno tržište.

Procena je da bi podsticanje ekonomske integracije u okviru Zapadnog Balkana kroz zajedničko regionalno tržište moglo da doprinese poveća pojedinačne nacionalne ekonomije za deset odsto.

Kao deo Plana rasta, svaka država Zapadnog Balkana biće pozvana da pripremi reformsku agendu zasnovanu na preporukama, koja uključuje godišnji paket proširenja i Programe ekonomskih reformi zemalja.

Nakon toga, reformsku agendu će Komisija razmotriti, oceniti i usvojiti.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da će EU, kombinacijom reformi i investicija, omogućiti Zapadnom Balkanu da ubrzo oseti korist jedinstvenog tržišta,  uključujući slobodno kretanje robe, usluga i radnika, zonu jedinstvenog plaćanja u evrima, transport, energiju i jedinstveno digitalno tržište.

„Sa današnjim usvajanjem novog Plana rasta za Zapadni Balkan vrednog šest milijardi evra, približavamo privrede Zapadnog Balkana EU. Potencijal ovog Plana rasta je izvanredan. Ovaj plan rasta bi mogao da udvostruči ekonomiju Zapadnog Balkana u narednih 10 godina“, rekla je fon der Lajen.

Za Zapadni Balkan predložen investicioni paket od šest milijardi evra

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.