Svet

18.10.2023. 09:22

Bankar.me

Autor: Nova ekonomija

Za Zapadni Balkan predložen investicioni paket od šest milijardi evra

Foto: Pixabay

Svet

18.10.2023. 09:22

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predstavla je na samitu Berlinskog procesa novi plan rasta za Zapadni Balkan koji za proklamovani cilj ima dupliranje obima ekonomije regiona, prenosi Bankar.me.

Na kraju samita Berlinskog procesa u Tirani, prvog koji je organizovan u zemlji koja nije članica Evropske unije, Fon der Lajen je rekla da je predložila paket od šest milijardi evra, „čija će realizacija zavisiti od sprovođenja reform“i.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i premijerom Albanije Edijem Ramom, Fon der Lajen je navela da novi plan rasta za Zapadni Balkan ima četiri stuba – uvođenje Zapadnog Balkana u jedinstveno tržište EU, uspostavljanje jedinstvenog regionalnog tržišta Zapadnog Balkana, reforme i investicije.

“Prvi stub je uvođenje Zapadnog Balkana u jedinstveno tržište EU. Time zapravo otvaramo vrata jedinstvenog tržišta EU za zapadnobalkanske kompanije u sedam ključnih oblasti, među kojima su saradnja carina, e-trgovina, bezgotovinsko plaćanje, roming”, rekla je Fon der Lajen, prenosi Bankar.me.

Navela je da drugi stub podrazumeva da Zapadni Balkan mora da završi i uspostavljanje jedinstvenog regionalnog tržišta, što bi, prema njenim rečima, podiglo bruto domaći proizvod regiona za deset odsto.

“Treći stub su reforme, koje su neophodne i za ulazak Zapadnog Balkana u jedinstveno tržište EU i koje bi pribiližile region članstvu u Uniji i učinile ga privlačinijim evropskim investitorima. Danas su ekonomije Zapadnog Balkana na 35 odsto proseka EU i dosta posla je pred nama”, dodala je.

Četvrti stub, prema rečima Fon der Lajen, podrazumeva povećana izdvajanja EU za Zapadni Balkan, pod uslovom da šest entiteta tog regiona sprovedu potrebne reforme.

“Predložili smo investicioni paket od šest milijardi evra, od kojih su dve milijarde u grantovima, a četiri u obliku zajmova. Sredstva će biti upućena ako reforme budu sprovedene”, navela je.

Na pitanje o mogućem datumu proširenja EU 2030. godini, Fon der Lajen je rekla da je pristupanje Uniji “proces zasnovan na zaslugama” i da zemlje kandidati ne mogu postati članice ako nisu sprovele neophodne reforme.
“Ne može postojati fiksni datum, nezavisno od stepena sprovedenih reformi i pripremljenosti kandidata za članstvo. To nikada neće biti prihvatljivo za zemlje članice. Metodologija koju smo usvojili znači da pristupanje mora da se zasluži”, navela je Fon der Lajen, a prenosi Bankar.me.

Šolc: Nema puta u EU koji bi vodio mimo trajnog rešavanja konflikata

Njemački kancelar Olaf Šolc je pozvao zapadnobalkansku šestorku da se “osposobi” za ulazak u EU, navodeći da entiteti moraju tešnje da sarađuju između sebe da bi postigli taj cilj.

“Nema puta koji bi vodio mimo regionalne saradnje i trajnog rešavanja konflikata, koji već predugo traju. Budućnost Zapadnog Balkana je u EU. To obećanje važi, i danas važi više nego ikada”, rekao je Šolc.

Naveo je i da “svaka zemlja regiona koja teži u EU drži brzinu tog procesa u sopstvenim rukama” i ukazao da je u poslednje vreme “ipak bilo i nekih nazadovanja”, navodeći kao primer nedavni napad naoružane grupe Srba na policiju Kosova.

“Osuđujemo napad na policajce i sve (druge) aktivnosti koje smo videli na Kosovu, sa napadima na institucije i ljude. To je nešto što nećemo prihvatiti i EU i sve njene članice su veoma jasne po tom pitanju”, naveo je Šolc, prenosi Bankar.me.

Gde nas vodi Otvoreni Balkan? (Drugi deo)

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.