EU stopirala spajanje Hyundai i Daewoo u oblasti brodogradnje

Foto: Pixabay

Evropska komisija saopštila je da je blokirala spajanje delatnosti brodogradnje kompanija Hyundai i Daewoo, koje je procenjeno na dve milijarde dolara, prenela je Agencija Anadolija. Kako se navodi, odlukom se sprečava eventualno brodskog transporta tečnog prirodnog gasa. EU smatra da bi do toga bi moglo da dođe upravo spajanjem te dve južnokorejske kompanije koje prave brodove za transport tog energenta.

"Spajanje dva južnokorejska preduzeća koja se bave brodogradnjom stvorilo bi dominantnu poziciju nove kompanije koja bi nastala nakon tog procesa i smanjilo bi konkurenciju na svetskom tržištu za izgradnju velikih brodova za tečni prirodni gas", navodi se u saopštenju Evropske komisije.

Potpredsednica Evropske komisije Margret Vestager, koja je zadužena za politiku konkurencije, naglasila je da su velika plovila za tečni prirodni gas neophodna u lancu snabdevanja tim energentom širom sveta. Kako je dodala, gas doprinosi energetskoj sigurnosti u Evropskim zemljama.

Vestager je ocenila da bi spajanjem kompanija Hyundai-a i Daewoo-a moglo da dođe do situacije u kojoj bi se smanjio broj dobavljača prirodnog gasa i većih troškova njegovog brodskog transporta.

Američki Senat protiv novih sankcija za "Severni tok 2"VLADA OGRANIČILA CENU GASA
SKOČILA CENA GASA U EVROPI

Prema najavama iz 2019. godine, akvizicija kompanije Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering od strane Hyundai Heavy Industries Holdings stvorila bi najvećeg brodograditelja na svetu, sa tržišnim udelom od više od 60%.

Globalno tržište za izgradnju velikih koji prevoze prirodni gas vredelo je oko 40 milijardi evra u poslednjih pet godina, a evropski kupci imali su oko 50 odsto svih narudžbina.

Odluka o zabrani spajanja dolazi u vreme kada je prirodni gas na relevantnim tržđištima u Evropi skočio na preko 1.300 dolara za stotinu kubika, kao i u trenutku kada su Sjedinjene Države odustale od novih sankcija za Rusiju zbog izgradnje gasovoda Severni tok 2.

VLADA OGRANIČILA CENU GASA

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.