Evo kako je Ilon Mask, vlasnik Tesle, Ibeja i Pejpal-a, postao milijarder

Njegovo ime je neodvojivo povezano s brendovima Tesla, Ibej i Pejpal, ali kako je Ilon Mask zapravo postao milijarder?

1. Ilon Mask želi revolucionarno da izmeni transport. Njegova kompanija The Boring Company radi na razvoju sistema tunela za transport brzinom od 1.200 km/h.

2. Hrabrost je nasledio od majke Mej, nutricionistkinje koja povremeno radi kao model i koja se u 65-toj godini ni najmanje ne stidi da se slika gola sa lažnim trudničkim stomakom za naslovnu stranicu časopisa Njujork.

3. Dok je bio na koledžu izveo je eksperiment u kome je mesec dana trošio za hranu samo jedan dolar dnevno. Tada je uglavnom živeo od rezanaca, a da bi sprečio nedostatak vitamina C, dodavao je crvenu papriku.

4. Od 2010. do 2016. Mask se dva puta venčao britanskom glumicom Talulom Rajli. Oba puta su se razveli, a njegovo petoro dece je iz prvog braka sa Džastin Mask.

5. Prvu kuću u uglednoj četvrti Los Anđelesa Beler platio je 15 miliona evra. Danas poseduje još četiri vile u komšiluku, a jedna od njih će biti pretvorena u privatnu školu, u kojoj će nastavu pohađati njegovih pet sinova zajedno sa decom prijatelja.

6. Posle samo dva dana na elitnom Univerzitetu Stanford prekinuo je studije fizike kako bi osnovao firmu. Četiri godine kasnije prodao ju je za 19 miliona evra. Osnovao je kompaniju za plaćanje posredstvom interneta, iz koje se kasnije razvio Pejpal. Akcije u preduzeću prodao je 2000. na Ibeju za 150 miliona dolara.

7. Iako mu je ime neodvojivo povezano s kompanijom Tesla, on nije bio njen osnivač, već je investirao u nju. Tek kada joj je tokom finansijske krize 2008. pretila opasnost od bankrota, dolazi na njeno čelo.

8. Epizoda crtanog filma Simpsonovi pod naslovom Mask koji je pao na Zemlju na podsmešljiv način analizira njegove ideje. Bio je specijalni gost u seriji "Veliki prasak” (The Big Bang Theory), u kojoj je pokazao smisao za humor i glumio sebe kako pere sudove u narodnoj kuhinji.

9. U Holivudu je javna tajna da je Mask poslužio autorima scenarija za Ajronmen kao uzor za lik superbogatog, ekscentričnog genija Tonija Starka. U drugom delu, Mask je čak gostovao, a zauzvrat su mogli da snimaju u jednoj od Teslinih fabrika automobila.

10. Mask je godinu dana bio u vezi sa bivšom suprugom Džonija Depa Amber Herd. Raskinuli su u julu ove godine, a Mask tvrdi da su u prijateljskim odnosima.


Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.