Vesti iz sveta

10.12.2017. 10:21

Zimo

Autor: Nova Ekonomija

Evo šta vas čeka ako želite da radite za Ilona Maska

Za sve one koji imaju maštaju kako bi bilo da rade za SpaceX, Ilona Maska i šta moraju da prođu da bi dobili posao, bivši radnik otkriva proces.

Ako mislite da ste prošli zahtevne intervjue za posao ili komplikovane procese, upravo ćete da promenite mišljenje.

Rad za vizionarsku kompaniju SpaceX američkog milijardera i preduzetnika Ilona Maska može da bude blago rečeno zahtevan. Ali to je proces koji zapravo počinje od trenutka kad kandidat preda svoju prijavu na njihov konkurs za posao. 

Josh Boehm opisao je kako izgleda proces prijave za posao u SpaceX-u kao i šta sve kandidati mogu da očekuju, a mogu da očekuju da im neće biti nimalo jednostavno. 

„SpaceX ima vrlo strogu politiku. Elon i Gwynne (Shotwell) rekli su da zaista žele samo vrhunske talente u timu. Bilo je zaista teško dovesti ljude i uvesti ih u tim“, kaže Boehm. 

Evo i kako je to, prema rečima Boehma izgledalo za sve koji su dobili posao u SpaceX-u između 2013. i 2016. godine. 

1. Timovi u ljudskim resursima imaju hrpe aplikacija koje moraju da pregledaju. 

2. Nakon toga, kandidati imaju dva do četiri telefonska razgovora, kojima je cilj da se utvrdi da li su vredni da budu pozvani na intervju uživo. 

3. Kandidate koji uspeju da prođu četverostruko telefonsko ispitivanje, dovode se na kampus SpaceX-a, gde provedu čitav dan u intervjuima s bilo kim ko bi mogao da ima kontakt s njima unutar kompanije. 

4. Radnici SpaceX-a u parovima ispituju kandidata pa ga „roštiljaju“ do osam jednosatnih intervjua. 

5. Na pola navedenog procesa kandidati imaju pauzu za ručak i mogu da obiđu kompaniju. Tada sledi drugi deo „roštiljanja“ po intervjuima. 

6. Možda i najvažnija stavka, ako samo jedan radnik SpaceX-a, od njih (ako pretpostavimo prema broju intervjua u parovima) 14 do 16, ima bilo kakvu primedbu na kandidata ili opasku, taj kandidat je „bivši“ i sledi mu (duži ili kraći) put do kuće. 

Boehm je u SpaceX-u znao da radi po 12 sati, ali ne žali za tim. Kaže da veruje u misiju kompanije i da nije popustio želji za sopstvenom kompanijom, i dalje bi, kaže, radio u SpaceX-u. 

„Da imam više od 24 sata dnevno, voleo bih i dalje tamo da radim“, rekao je Boehm. „Oni su odlična radna okolina“, rekao je na kraju.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.