Vesti iz sveta

17.01.2023. 16:25

Euractiv

Autor: Nova ekonomija

Evropa beleži probleme na elektro-mreži

Nova ekonomija

Evropska elektroenergetska mreža je pod pritiskom, jer se sa jedne strane suočava sa rastom tražnje električnih vozila i toplotnih pumpi, a sa druge sa zaostalim investicijama, piše Euractiv

„Ako se nastavi sa instaliranjem mnogo novih toplotnih pumpi i stanica za punjenje, onda se treba bojati preopterećenja i lokalnih prekida struje u  distributivnoj mreži“, rekao je u nedelju Klaus Muler, predsednik nemačke Federalne mrežne agencije.

Ranije tog dana, mrežni operater u južnoj Nemačkoj „TransnetBW“ uputio je apel građanima da smanje potrošnju struje tokom večeri kako bi izbegli prekide u snabdevanju.

„Pomozite nam“, napisala je ta kompanija u poruci objavljenoj na društvenim mrežama.

Kako je dotok ruskog gasa ka Evropi blizu nule, Nemačka ubrzava uvođenje alternativne čiste energije – novih vetro parkova, solarnih panela na krovovima i toplotnih pumpi.

Evropska prodaja električnih vozila porasla je 27 odsto u novembru 2022, u poređenju sa prošlom godinom. Prodaja topolotnih pumpi porasla je za više od 20 odsto, nakon snažnog rasta od 34 odsto u 2021. godini, rekao je Tomas Novak, generalni sekeretar Evropskog udruženja toplotnih pumpi (EPHA).

Međutim, to sve dodaje pritisak na nemački elektroenergetsku mrežu-

„Mreža se suočava sa tri glavna izazova: priključivanjem toplotnih pumpi, punjenjem elelktričnih vozila, i povećanjem decentralizovane proizvodnje struje“, rekao je Bram Klajs, viši saradnik u Projektu regulatorne pomoći (RAP), istaživačkom centru za čistu energiju.

Koji su kriterijumi za status energetski ugroženog kupca?

Nemačka nije jedina zemalja čija se mreža suočava sa poteškoćama.

Tokom 2022. godine, elektroeenergetska mreža u južnoj Holandiji je imala poteškoće sa balansiranjem potražnje i priključenjem novih izvora energije, i jedno i drugo su premašili administartivni kapacitet mreže, kađe Jap Burger, stručnjak u RAP-u.

Energetske infrastrukture su složeni sistemi. Pošto električna energija ne može da se skladišti u velikom obimu, potražnja i ponuda moraju uvek biti u ravnoteži, inače će se mreža urušiti.

Nakon što je energetska kriza pogodila evropski kontinent, zemlje EU su dogovorile sprovođenje hitnih mera, a jedna od njih je obavezno smanjenje potrošnje struje za 5 odsto u vršnim satima.

Širom Evrope se apelovalo na građane da smanje potrošnju kako bi sprečili  kolaps mreže.

EPS traži da ne bude više javno preduzeće, čeka se Vlada

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.