Vesti iz zemlje

14.12.2022. 09:56

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Koji su kriterijumi za status energetski ugroženog kupca?

Foto: Pixabay

Vlada Srbije objavila je Uredbu kojom je definisala šta je potrebno da bi neki pojedinac stekao status energetski ugroženog kupca. U odnosu na broj članova domaćinstva, ukupan mesečni prihod domaćinstva određen je prema podacima o minimalnoj potrošačkoj korpi za tročlano domaćinstvo, objavila je Vlada Srbije u Uredbi.

Energetski ugroženi kupac stiče pravo na umanjenje mesečne obaveze za određene količine struje, prirodnog gasa ili toplotne energije i može da se opredeli samo za jedan od tih energenata.*

Kako je u svojoj Uredbi odredila Vlada Srbije, za dobijanje statusa energetski ugroženo kupca, prihodi za domaćinstvo određeni su u sledećim iznosima:

1) za domaćinstva sa jednim članom do 21.074,68 dinara;

2) za domaćinstva sa dva člana do 33.402,13 dinara;

3) za domaćinstva sa tri člana do 45.729,58 dinara;

4) za domaćinstva sa četiri člana do 58.057,03 dinara;

5) za domaćinstva sa pet članova do 70.384,48 dinara;

6) za domaćinstva sa šest članova do 82.711,93 dinara;

7) za domaćinstva sa više od šest članova, za svakog dodatnog člana dodaje se 12.327,45 dinara.

Dospeli dug za električnu energiju, prirodni gas ili toplotnu energiju, kako se naglašava, ne isključuje pravo na sticanje statusa energetski ugroženog kupca.

Za određivanje ukupnog mesečnog prihoda domaćinstva uzimaju se u obzir sva primanja i prihodi pojedinca i porodice koji su utvrđeni u skladu sa propisima.

Ukupan mesečni prihod domaćinstva usklađuje se sa indeksom potrošačkih cena u prethodnih šest meseci, na osnovu podataka Republičkog zavoda za statistiku, dva puta godišnje, od 1. aprila i 1. oktobra tekuće godine.

Kuda ide srpska energetika

Kriterijumi za sticanje statusa energetski ugroženog kupca su: materijalni položaj, ukupan mesečni prihod domaćinstva, broj članova domaćinstva, imovnsko stanje, ostvareno pravo na novčanu socijalnu pomoć ili dečiji dodatak ili uvećani dodatak za pomoć i negu drugog lica, kao zdravstveno stanje člana domaćinstva.

OSTALI KRITERIJUMI

Seosko domaćinstvo može imati u svojini jedan stan i stiče status energetski ugroženog kupca bez obzira na površinu tog stana.

Domaćinstvo čiji su članovi ostvarili pravo na novčanu socijalnu pomoć, dečiji dodatak ili uvećani dodatak za pomoć i negu drugog lica stiče status energetski ugroženog kupca po osnovu akta nadležnog organa  o stečenom pravu.

Domaćinstvo na osnovu zdravstvenog stanja stiče status energetski ugroženog kupca, ako član domaćinstva koristi medicinske aparate ili uređaje neophodne za održavanje zdravlja. I to takve uređaje za čiji rad je potrebno napajanje iz elektrodistributivne mreže i kome obustavom isporuke električne energije može biti ugrožen život ili zdravlje.

Imovinsko stanje za dobijanje statusa energetski ugroženog kupca, kako se dodaje, podrazumeva da domaćinstvo ne poseduje drugi stan osim stana maksimalne površine koji odgovara broju članova domaćinstva.

Ukupne površine stanova koje se računaju prilikom dodele statusa su sledeće:

1) za jednočlano domaćinstvo do 40 kvadrata;

2) za dvočlano domaćinstvo do 58 kvadrata;

3) za tročlano domaćinstvo do 66 kvadrata;

4) za četvoročlano domaćinstvo do 74 kvadrata;

5) za petočlano domaćinstvo do 87 kvadrata;

6) za šestočlano i veće domaćinstvo do 96 kvadrata.

Na osnovu činjenica utvrđenih u postupku, lokalna samouprava, u roku od 30 dana od dana podnošenja zahteva, donosi rešenje o sticanju statusa ugroženog kupca ili rešenje kojim se taj zahtev odbija.

*Tekst dopunjen 056.04.2023.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.