Vesti iz sveta

12.05.2023. 12:19

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Evropska industrija se i u 2021. godini oslanjala na fosilna goriva

Foto: Pixabay

Industrijski sektor bio je treći najveći finalni potrošač energije u Evropskoj uniji u 2021. godini, nakon sektora transoprta i domaćinstava. Industrija je u potrošnji finalne energije učestvovala sa 25,6 odsto.

Električna energija, sa 33,2 odsto, i prirodni gas, sa 32,7 odsto, zajedno su učestvovali sa dve trećine u finalnoj potrošnje energije u industrijskom sektoru. 

Preostali energenti su imali znatno manji udeo u potrošnji energiije  industrijskog sektora – nafta i naftni proizvodi (bez biogoriva) 9,8 odsto, obnovljivi izvori energije i biogoriva 9,7 odsto, a čvrsta fosilna goriva 6,4 odsto.

Finalna potrošnja energije je ukupna energija koju troše krajnji korisnici, kao što su domaćinstva, industrija i poljoprivreda.

To je energija koja dolazi do vrata krajnjeg potrošača i isključuje onu koju koristi sam energetski sektor, navodi Eurostat.

Podaci iz 2021. godine ukazuju da industrijski sektor za podmirivanje svojih energetskih potreba zavisi od fosilnih goriva.

Informacije koje je objavio Eurostat za 2021. godinu odnose se na period pre nego su u Evropskoj uniji, zbog energetske krize izazvane ratom u Ukrajini,  uvedene mere za koordinisano samnjenje gasa.

Prirodni gas, nafta i naftni proizvodi, čvrsta fosilna goriva i neobnovljivi otpad su u 2021. godini učestvovali su sa više od polovine (50,9 odsto) u finalnoj potrošnji energije u industriji.

Eurostat navodi da je apsolutnim brojkama zavisnost od fosilnih goriva još očiglednija – jer je više od jedne trećine električne energije i više od polovine toplotne energije proizvedeno  iz fosilnih goriva.

Sektori industrije koji su bili najveći potrošači finalne energije u EU su hemijska i petroemijska industrija, dok su najmanji potrošači finalne energije u EU bili sektori tekstila i kože.

Hemijsku i petrohemijsku industrija je karakterisala velika zavisnost od prirodnog gasa u 2021. godini.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.