Svet

05.07.2023. 16:40

RTCG

Autor: Katarina Pantelić

Evropska komisija: Crna Gora dostavila „nedovoljno zrele“ projekte

Herceg Novi, Crna Gora Foto: Nova ekonomija

Svet

05.07.2023. 16:40

Projekti koje je Crna Gora kandidovala za peti investicioni paket u okviru Ekonomskog i investicionog plana EU za Zapadni Balkan ocenjeni su kao preuranjeni ili nepogodni za finansiranje, saopšteno je iz Evropske komisije (EK).

“Crna Gora je dostavila investicione projekte u oblastima energetike, životne sredine i saobraćaja koji su od strane Investicionog okvira za Zapadni Balkan ocenjeni ili kao preuranjeni za finansiranje ili nepodobni u smislu pogodnosti za finansiranje”, kazala je portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez, piše RTCG.

Kako se navodi u tekstu, među projektima koje je EK finansira ukupne vrednosti 2,1 milijardu evra, nijedan nije iz Crne Gore.

“Verujemo da će Crna Gora nastaviti sa pripremom i sazrevanjem ovih investicionih predloga za potencijalno ponovno podnošenje u narednim pozivima za investicione projekte Investicionog okvira za Zapadni Balkan”, istakla je Pisonero.

Objasnila je da Crna Gora ima koristi od tri projekta u kojima će od EU dobiti tehničku pomoć. Ovi projekti vredni su 3,5 miliona evra.

EU podržala druge projekte iz regiona

Poslednji poziv za dobijanje pomoći EU odnosio se pre svega na investicije u sektorima energetike i saobraćaja.

Odobreni projekli pokrivaju projekte poput izgradnje deonica i poddeonica autoputa na Koridoru V-c u Bosni i Hercegovini i Koridoru VIII u Severnoj Makedoniji, rehabilitaciju hidroelektrana u Srbiji i Bosni i Hercegovini radi smanjenja emisije gasova staklene bašte i povećanja energetske efikasnosti u Severnoj Makedoniji.

Ostali projekti uključuju jačanje prenosne mreže Severne Makedonije ili razvijanje zelenog transporta u Tirani.

Od projekata iz oblasti zaštite životne sredine, biće finansirana rekonstrukcija sarajevskog vodovodnog sistema radi poboljšanja javnog zdravlja, jačanja komercijalne infrastrukture i poboljšanja ukupne efikasnosti snabdevanja vodom u Kantonu Sarajevo.

U oblasti humanog razvoja iz novog paketa podrške, finansiraće se unapređenje energetske efikasnosti i integrisano upravljanje energijom Univerziteta u Beogradu, piše RTCG.

“Ovi projekti će bolje povezati region iznutra i sa EU, pomoći u dekarbonizaciji njihovih ekonomija i podržati konkurentnost privatnog sektora u regionu. Sada pozivam naše partnere sa Zapadnog Balkana i međunarodne finansijske institucije da pokrenu ove projekte što je prije moguće kako bi građani i preduzeća u regionu mogli da iskoriste benefite od ovih investicija”, kazao je komesar EU za proširenje Oliver Varhelji.

Investicioni paket od 2,1 milijardu eura, koji uključuje 528 miliona evra grantova EU iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA III), dodatne bilateralne doprinose država članica EU i Norveške, zajmove međunarodnih finansijskih institucija i doprinose privreda Zapadnog Balkana u petak je podržao Operativni odbor Investicionog okvira za Zapadni Balkan.

EU opredeljuje još 2,1 milijardu evra za Zapadni Balkan

 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.