Srbija

04.07.2023. 16:21

Autor: Katarina Baletić

EU opredeljuje još 2,1 milijardu evra za Zapadni Balkan

euros Foto: MaxPixel

Srbija

04.07.2023. 16:21

Evropska komisija pokrenula je dodatni investicioni paket od 2,1 milijardu evra za Zapadni Balkan, saopštila je Delegacija EU u Srbiji. Novi paket namenjen je podršci 14 investicija u oblasti transporta, energetike, životne sredine, ljudskog kapitala i podrške privatnom sektoru.

Ovo je peti investicioni paket u okviru Ekonomskog i investicionog plana EU za Zapadni Balkan.

Investicioni paket od 2,1 milijardu evra uključuje 528 miliona evra grantova EU iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA III), dodatne bilateralne doprinose država članica EU i Norveške, zajmove međunarodnih finansijskih institucija i doprinose privreda Zapadnog Balkana.

Četrnaest novih odobrenih projekata pokrivaju sledeće sektore:

  • Održivi transport: izgradnja deonica i poddeonica autoputa na Koridoru Vc u Bosni i Hercegovini i Koridoru VIII u Severnoj Makedoniji. Ovi projekti će olakšati regionalnu trgovinu, smanjiti vreme putovanja i podstaći održiv ekonomski rast.
  • Čista energija: rehabilitacija hidroelektrana u Srbiji i Bosni i Hercegovini radi smanjenja emisije gasova staklene bašte i povećanja energetske efikasnosti u Severnoj Makedoniji. Ostali projekti uključuju jačanje prenosne mreže Severne Makedonije ili postavljanje zelenog transporta u Tirani.
  • Životna sredina i klima: rehabilitacija sarajevskog vodovodnog sistema radi poboljšanja javnog zdravlja, jačanja komercijalne infrastrukture i poboljšanja ukupne efikasnosti vodosnabdevanja u Kantonu Sarajevo.
  • Humani razvoj: unapređenje energetske efikasnosti i integrisano upravljanje energijom Univerziteta u Beogradu.
  • Privatni sektor: snabdevanje finansijskim sredstvima za obnovljive i efikasne energetske mere u regionu, održiv pristup finansiranju za preduzetništvo i kombinacija specijalizovanog finansiranja za digitalizaciju i konkurentnost za mikro i mala preduzeća (MMSP). Ovi projekti će pomoći u smanjenju nejednakosti, povećanju otvaranja novih radnih mesta i smanjenju potrošnje energije i emisije gasova staklene bašte.

Ekonomski i investicioni plan EU za Zapadni Balkan vredan je 30 milijardi evra, uključujući do devet milijardi evra grant sredstava EU.

Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF) je zajednička finansijska platforma Evropske komisije, finansijskih organizacija, država članica EU i Norveške.

EU je u interesu da integriše Srbiju i region

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Tema:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.