Evropska komisija potvrdila pravo na refundiranje otkazanih letova

Foto: Pixabay

Evropska komisija donela je preporuke za sektore transporta i turizma, kojima je potvrdila pravo na vraćanje novca u slučaju otkazanog putovanja, prenosi N1.

Potpredsednica Socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu Biljana Borzan je od predsednice Komisije Ursule fon der Lajen, predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela i premijera Hrvatske Andreje Plenkovića tražila uspostavljanje posebnog fonda za turizam u okviru novog budžeta EU, koji bi trebao nadoknaditi gubitke turističkih operatera i pomoći obnovi sektora. 

Ona je u pismima navela da je 12 država članica tražilo da se ukinu prava na refundiranje troškova u slučaju otkazivanja leta zbog koronavirusa, a da je za putnike neophodno osigurati kupovin avio-karata bez straha, odnosno da znaju da će im EU garantovati pravo na povrat novca u slučaju da ponovo dođe do jačanja pandemije.

"Neke avio-kompanije su od samog početka krize odbijale da građanima vrate njihov novac. Evropski centri za zaštitu potrošača beleže povećanje upita za trećinu u odnosu na prošlu godinu. Čak 44 odsto upita vezano je za prava putnika u avio-saobraćaju. Procena je da su avio-kompanije u ovom trenutku dužne putnicima 32,3 milijarde evra refundacija", kaže Borzan.

Procena je kako je oko 87 odsto letova unutar EU otkazano zbog koronavirusa u proteklom periodu.

Evropski zakon o pravima putnika u avio-saobraćaju je predvideo ovakve situacije i, premda se neka prava suspenduju, pravo na refundiranje novca putnicima u slučaju otkazivanja leta je i dalje na snazi.

"Prema poslednjim podacima Državnog zavoda za statistiku, u Hrvatskoj se godišnje ostvari oko 330.000 putovanja avionom, a taj broj se svake godine značajno povećava. U Hrvatskoj je to povećanje čak veće od evropskog proseka. Velika većina građana se takođe nalazi u finansijskim problemima usled povećanja nezaposlenosti izazvanog krizom, i apsolutno je neprihvatljivo da se građani 'deru' kako bi se spasili veliki igrači", ocenila je Borzan.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • svaka cast

    svaka vam cast svaka, ipak se vidi sta je evropa i kako se razmislaj u ,,evropi,, svaka vam cast i da se ovoga svi pridrzavaj svi