Vesti iz sveta

27.01.2021. 11:31

Euractiv

Autor: Nova Ekonomija

Evropska komisija predviđa Evropu bez duvana do 2040. godine

Dugo iščekivani „Evropski plan za borbu protiv raka“ fokusiraće se na prevenciju raka, ciljajući posebno alkohol i duvanske proizvode, kao i elektronske cigarete, saznaje Euractiv. Plan za borbu protiv raka širom EU os...

Foto: Pixabay

Dugo iščekivani „Evropski plan za borbu protiv raka“ fokusiraće se na prevenciju te bolesti, a biće naročito usmeren protiv upotrebe alkohola i duvanskih proizvoda, ali i elektronske cigarete, saznaje Euractiv.

Akcije predviđene planom, za koji se očekivalo da će biti predstavljen tokom godine, imaće za cilj podršku, koordinaciju, pa čak i dopunu napora država članica u svakoj fazi lečenja karcinoma, uključujući prevenciju i kvalitet života preživelih.

Nacrt „Evropskog plana za borbu protiv raka“ zasnivaće se na četiri ključna stuba – prevenciji, ranoj dijagnozi, lečenju i naknadnoj nezi, sa sedam vodećih inicijativa i nizom pratećih akcija.

Najambicioznije obaveze navedene su u preventivnom delu plana, posebno sa ciljem stvaranja „generacije bez duvana“ do 2040. godine.

Budući da se 90 odsto karcinoma pluća može izbeći bez upotrebe duvana, Komisija namerava da za dvadeset godina manje od 5 odsto građana EU koristi duvan.

To će se postići, prema rečima izvršne vlasti EU, rigoroznim sprovođenjem pravila EU za kontrolu duvana i prilagođavanjem novom razvoju i tržišnim trendovima, uključujući stroža pravila o novim proizvodima kao što su e-cigarete i biljni proizvodi za pušenje, počev od 2021. godine.

Prema nacrtu, Komisija razmatra da pravila o zabrani pušenja na javnim mestima proširi i na proizvode kao što su e-cigarete.

Komisija smatra da je oporezivanje duvanskih proizvoda jedan od najefikasnijih instrumenata za borbu protiv potrošnje duvana.

Kako bi se smanjila atraktivnost duvana i srodnih proizvoda, očekuje se da će Komisija najaviti reviziju nekoliko zakona EU kao što su Direktiva o duvanskim proizvodima, Direktiva o oporezivanju duvana i pravni okvir o prekograničnoj kupovini duvana.

Druga meta inicijative Komisije za suzbijanje raka je alkohol, koji je odgovoran za više od 15 odsto smrtnih slučajeva kod muškaraca i 30 odsto kod žena.

Komisija takođe planira da preispita zakonodavstvo EU koje se odnosi na oporezivanje alkohola i prekograničnu kupovinu alkohola.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.