Svet

12.06.2024. 15:22

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Evropska unija uvodi više carine na električna vozila iz Kine

Foto: Pixabay

Svet

12.06.2024. 15:22

Nakon SAD-a, i Evropska unija je odlučila da od 4. jula uvede više carine na električna vozila iz Kine i to u rasponu od 17,4 do 38,1 odsto – umesto sadašnjih 10 odsto.

Evropska komisija je, u okviru svoje tekuće istrage koja je započela u oktobru, privremeno zaključila da lanac vrednosti električnih vozila u Kini ima koristi od nepravednog subvencionisanja, što predstavlja pretnju od ekonomske štete proizvođačima električnih vozila u Evropskoj uniji.

Istraga je takođe ispitala verovatne posledice i uticaj mera na uvoznike, korisnike i potrošače EV vozila u EU, stoji u saopštenju.

Shodno tome, Komisija se obratila kineskim vlastima kako bi razgovarala o ovim nalazima i istražila moguće načine za rešavanje identifikovanih problema na način koji je kompatibilan sa pravilima Svetske trgovinske organizacije.

U tom kontekstu, Komisija je unapred objavila nivo privremenih kompenzacionih dažbina koje bi nametnula na uvoz električnih vozila iz Kine.

Ukoliko razgovori sa kineskim vlastima ne dovedu do efikasnog rešenja, ove privremene kompenzacione carine bi se uvele od 4. jula (u obliku koji će odlučiti carina u svakoj državi članici).

Konačne mere biće uvedene u roku od četiri meseca od uvođenja privremenih.

Pojedinačne dažbine koje bi Komisija primenila na tri kineska proizvođača bi bile:

• BYD: 17,4%;

• Geeli: 20%;

• SAIC: 38,1%.

Ostali proizvođači EV-a u Kini, koji su sarađivali u istrazi, ali nisu bili uzorkovani, bili bi predmet prosečne carine od 21%.

Svi ostali proizvođači EV u Kini koji nisu sarađivali u istrazi podležu carini od 38,1%.

Kina tvrdi da ne koristi „nedozvoljene“ subvencije za električna vozila

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.