Vesti iz sveta

25.10.2018. 14:23

Tanjug

Autor: Nebojša Arsov, načelnik Saobraćajne policije

Evropska unija zabranjuje plastične predmete za jednokratnu upotrebu

Evropljani vema zabrinuti zbog uticaja plastike na njihovo zdravlje i životnu sredinu....

Evropska komisija pozdravila je odluku Evropskog parlamenta da podrži zabranu predmeta od plastike za jednokratnu upotrebu. 

„U roku od dve godine od usvajanja, odluka će zvanično stupiti na snagu u EU“ – poručio je portparol Komisije Enriko Brivio. 

Poslanici Evropskog parlamenta podržali su predlog Evropske komisije o potpunoj zabrani i redukciji određenih prozvoda od plastike. U roku od dve godine od završetka usvajanja direktive na teritoriji EU biće zabranjena proizvodnja plastičnih štapića za uši, tanjira i pribora za jelo, slamčica za piće i držača za balone. Prodaja pakovanja za pića napravljenih od plastike biće dozvoljena samo ako su zatvarači pričvršćeni za pakovanje.

„Danas smo korak bliže eliminaciji najproblematičnijih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu u Evropi. Komisija je obećala da će biti velika na velikim stvarima, a zagađenje prouzrokovano plastikom i morski otpad jedan su od najvećih izazova našeg vremena“ – izjavila je komesarka za zaštitu životne sredine Karmenu Vela.

U Evropskoj komisiji kažu da su proizvodi od plastike koji su cilj novih mera EU „zaslužni“ za čak 70 procenata ukupnog otpada pronađenog u morima. Dodaje se se da su Evropljani vema zabrinuti zbog uticaja plastike na njihovo zdravlje i životnu sredinu

„Gde su alternative dostupne i pristupačne, plastični proizvodi za jednokratnu upotrebu biće zabranjeni. Za proizvode bez direktnih alternativa, fokus je na ograničavanju njihove upotrebe kroz nacionalno smanjenje potrošnje, određeni dizajn i etiketiranje, kao i kroz obaveze za proizvođače koje će se odnositi na upravljanje, odnosno odlaganje plastičnog otpada“ – navodi Komisija.U Evropskoj komisiji kažu da je posle mera donetih kada je u pitanju prodaja plastičnih kesa, čak 72 procenta Evropljana izjavilo da je smanjilo upotrebu istih. Zemlje članice EU biće u obavezi da do 2025. godine prikupe 90 procenta iskorišćenih plastičnih flaša za jednokratnu upotrebu.

Određeni proizvodi, kao što su vlažne maramice i baloni, moraće da nose jasne i stadardizovane naznake o tome kako se bacaju posle upotrebe, koliki je procenat plastike u njima i koliko su štetni za okolinu.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.