Evropske banke aktivne u poreskim rajevima uprkos skandalima

Foto: MaxPixel

Evropske banke nisu umanjile svoje poslovanje u poreskim rajevima, uprkos više skandala koji su obelodanili sumnjive prakse koju multinacionalne kompanije koriste da izbegnu poreze, navodi se u studiji koju prenosi Euractiv.

Vodeće evropske banke svake godine knjiže 20 milijardi evra, odnosno 14 odsto svog ukupnog profita, u podružnicama koje operišu u 17 teritorija sa posebno povoljnim poreskim režimima, navodi Poreska  opservatorija EU.

Konkretne lokacije uključuju Bahame, Britanska Devičanska ostrva, Kajmanska ostrva, Džerzi i Gernzi, Gibraltar, Hong Kong, Makao, Panamu i zemlje članice EU Maltu i Luksemburg.

Taj procenat je ostao stabilan od 2014. godine kada je talas otkrića, poput Panamskih papira, razotkrio načine na koje kompanije i pojedinci izbegavaju porez.

Opservatorija, na čijem je čelu profesor Univerziteta Berkli i poreski stručnjak Gabriel Zakman, pregledala je podatke koje je objavilo 36 finansijskih institucija u periodu 2014. do 2020. godine, sa posebnim osvrtom na velike banke kao što su HSBC, Deutsche Bank i Societe Generale.

"Za HSBC, najveći deo profita (iz poreskih rajeva) dolazi samo iz jednog utočišta (Hong Kong), dok je u drugim slučajevima uključeno više poreskih oaza", navodi se.

HSBC je proglašen vodećim u ovoj praksi, sa više od 62 odsto dobiti pre oporezivanja koja je knjižena u poreskim oazama između 2018. i 2020. godine, u poređenju sa 49,8 odsto (koji knjiži) italijanski Monte dei Paschi, koji je zauzeo drugo mesto.

"Dobit koju banke knjiže u poreskim rajevima je nenormalno visoka: 238.000 evra po zaposlenom, za razliku od oko 65.000 evra u zemljama izvan (njih)", navodi se u izveštaju.

Studija je objavljena dok su pregovori o međunarodnom okviru za oporezivanje multinacionalnih kompanija, koji podržavaju G20 i OECD, u toku.

Plan bi uveo poreski prag od 15 odsto na dobit najvećih međunarodnih kompanija, iako bi finansijski sektor mogao biti isključen u konačnom kompromisu.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.