FOTO: Pixabay

Evropski sistem Galileo koristi milijarda korisnika smartfona

FOTO: Pixabay

Evropski satelitski navigacioni sistem Galileo dostigao je cifru od milijardu korisnika pametnih telefona kojima pruža usluge, saopštila je Evropska komisija.

„Ovo je omogućio iskreni evropski napor da se napravi najprecizniji navigacioni sistem na svetu, sa podrškom i posevećenošću (Evropske agencije za globalne navigacione satelitske sisteme) GSA", rekla je evropska Komesarka za unutrašnje tržište, industriju, preduzetništvo i mala i srednja preduzeća Elžbijeta Bjenkovska.

Kako se navodi na sajtu Evropske komisije, 95 odsto kompanija koje proizvode čipove za pametne telefone za satelitsku navigaciju proizvode čipove koji podržavaju Galileo.

Milijarda korisnika koji koriste Galileo odnosi se samo na korisnike pametnih telefona, a broj ukupnih korisnika je još veći, navodi se u saopštenju.

U Evropi svi novi modeli automobila koji su odobreni za tržište opremljeni su takozvanim „eCall" sistemom, koji koristi Galileo da obavesti hitne službe o lokaciji vozila.

Počev od ove godine, navodi EK, Galileo je takođe integrisan u tahografe kamiona kako bi se osiguralo da vozači „poštuju pravila vožnje i kako bi se poboljšala bezbednost na putevima".

Galileo takođe pruža važnu pomoć u potrazi i spasavanju, tako što je skratio vreme koje je potrebno da se pronađe osoba koja je aktivirala signal za pomoć na samo 10 minuta, bez obzira da li se osoba nalazi na moru, u planini ili pustinji.

Takođe, preciznost lokalizacije se poboljšala sa 10 kilometara na manje od dva, navodi Evropska komisija.

Najzad, Galileo pruža vlastima enkriptovani servis za upotrebu tokom nacionalnih kriza ili uzbuna, kao što su teroristički napadi, dodaje se u saopštenju.

PROČITAJTE JOŠ:

Digitalni agronom za proizvođače jabuka

Kako su naučnici srpskog porekla doprineli da čovek sleti na Mesec

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara