Vesti iz sveta

05.05.2022. 12:06

Saopštenje, Balkangreenenergynews

Autor: Nova Ekonomija

Federacija BiH zabranjuje izgradnju MHE

Foto: Nova ekonomija/Čedomir Savković/Reka Ćehotina kod Foče

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine usvojila je predlog Zakona o električnoj energiji kojim se zaustavlja izdavanje dozvola za izgradnju malih hidroelektrana (MHE) snage do deset megavata (MW). Zakon je kako se naglašava već upućen u parlamentarnu proceduru, a između ostalog definiše i pojam MHE.

Predlog Zakona određuje šta znači pojam mala hidroelektrana i u drugom članu se definiše obustava izdavanja energetskih dozvola, rekao je ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić.

Kako podseća portal Balkangreenenergynews, juna 2020. Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio je deklaraciju o zaštiti reka i glasao da se zabrane MHE.

Tada je rečeno da Vlada FBiH ima tri meseca da predloži izmene zakona i zabranu.

Ko brani reke od MHE (VIDEO)
Vlasotince: Čemu zabrana MHE, kada se planira njihova izgradnja?

Vlada FBiH sada je saopštila da je Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije navelo da su razlozi za donošenje Zakona o dopunama Zakona o električnoj energiji u FBiH sadržani u zaključku Vlade FBiH od 26. novembra 2020. koji se odnosi na pomenutu odluku Predstavničkog doma iz juna iste godine.

Kako se dodaje, dopunom zakona dodata definicija po kojoj je mala hidroelektrana hidroenergetski objekat instalisane snage „do i uključivo 10 MW“.

U zakonu je precizirano i da se obustavlja izdavanje energetskih dozvola za MHE, izuzev za one koje se grade na gravitacionim vodovodima, saopštila je Vlada FBiH.

Nova je i odredba po kojoj su podnosioci zahteva za izdavanje energetske dozvole izuzeti od obustave njenog izdavanja, ali su dužni da u roku od tri godine kompletiraju taj zahtev.

Sadašnji Zakon, kako se navodi, nema preciznu definiciju pojma MHE, a granična snaga se razlikuje od zemlje do zemlje. U Evropi se sve više prihvata kapacitet od 10 MW snage kao gornja granica koju je podržalo Evropsko udruženje malih hidroelektrana (ESHA) i Evropska komisija, saopštila je Vlada FBiH.

Podnete dve krivične prijave zbog izgradnje MHE Ravni kod Užica
Građani Zaječara se bune, moguća izgradnja dve nove MHE

Vlada FBIH je prva u regionu koja se odlučila da obustavi izdavanje dozvola za gradnju MHE.

Takođe, Narodna skupština Republike Srpske, drugog entiteta BiH, usvojila je februara 2021. godine Deklaraciju o zaštiti reka.

Njom se od Vlade RS traži da proglasi moratorijum na izgradnju MHE, ali to se nije desilo, ali je usvojen novi Zakon o obnovljivim izvorima energije kojim su ukinute subvencije za MHE snage veće od 150 kW.

Vlada Crne Gore je najavila da će zabraniti gradnju MHE, a Albanija da neće biti gradnje novih hidroelektrana na reci Vjosi.

Početkom aprila nevladine organizacije Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine i češka Arnika zatražile su od vlade Bosne i Hercegovine, Federacije BiH i Republike Srpske da izmene zakone o koncesijama kako bi zabranile gradnju MHE.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.