Fejsbuk menja planove za Libru, odustaje od nezavisne kriptovalute?

Foto: Pixabay

Kompanija Fejsbuk (Facebook) će drastično umanjiti obim svog projekta za izdavanje digitalne valute Libra, usled sve većeg pritiska finansijskih regulatora i političara, prenosi tehnološki portal The Information.

Pozivajući se na tri izvora iz same kompanije, portal navodi da je Fejsbuk neće promovisati Libru kao nezavisnu valutu, već da će ona prevashodno služiti za denominaciju već postojećih moneta, poput dolara ili evra.

Isti izvori navode i da će Fejsbuk odložiti lansiranje Kalibre (Calibra), digitalnog "novčanika" za elektronske valute, obzirom da će platforma biti tvorena za sav digitalni novac.

Prema novim planovima, Kalibra će izaći u oktobru umesto ovog leta (kako je prvobitno najavljeno) i neće istovremeno biti dostupna širom sveta, već samo u pojedinim državama.

Od kada je u junu 2019. gdoine najavio svoju digitalnu valutu, Fejsbuk se suočio sa brojnim problemima.

Libra je trebala da se korisnicima bude dostupna preko Fejsbuk Mesindžera, Vocapa ili posebne aplikacije po Kalibra, a njom je trebalo da upravlja posebno neprofitno telo sastavljeno od tehnoloških kompanija, finansijskih i nevladinih organizacija.

U mesecima nakon što je više centralnih bankara velikih ekonomija kritikovalo plan, Libra projekat su počele da napuštaju pojedine kompanije, nakon signala da bi banke mogle, u skladu sa lokalnim zakonima, u potpunosti da odbiju saradnju po pitanju Libre

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara