Fejsbuk razvija "metauniverzum", sopstveni digitalni svet

Foto: Pixabay

Kompanija Fejsbuk planira da u narednih pet godina razvije takozvani "metaverzum", digitalni svet u kome će ljudi moći da se kreću i komuniciraju pomoću različitih uređaja, prenosi Rojters. Fejsbuk uveliko radi i na projektu Ego4D gde veštačku inteligenciju "obučava" da razmišlja poput čoveka, piše CNBC.

Fejsbuk namerava da kreira osećaj "virtuelnog prisustva" koji će oponašati iskustvo interakcije uživo, uz pomoć tehnologija kao što su virtuelna realnost (VR) i proširena realnost (AR).

Taj projekat će u narednih pet godina otvoriti 10.000 novih radnih mesta u Evropskoj uniji.

Uprava Fejsbuka je saopštila da će u posao biti uključene i druge tehnološke kompanije, programeri, kreativci i kreatori politika.

Pandemija korona virusa izmestila je komunikaciju i kancelarijske sastanake na internet, što je dovelo do popularizacije aplikacija poput Zuma (Zoom), a velike tehnološke kompanije žele to da iskoriste za dalji razvoj i prilagođavanje promenama na tržištu.

Fejsbuk pooštrava kazne za grupe koje krše pravila
Fejsbuk lansirao pametne naočare

Osnivač Fejbuka Mark Zakerberg kaže  da bi metaverzum bio dostupan preko VR-a, AR-a, PC-a, mobilnih uređaja i konzola za igre. Fejsbuk je već uložio značajna sredstva u razvoj virtuelne realnosti (VR) i proširene realnosti (AR), između ostalog i kroz kupovinu kompanije Okulus koja proizvodi VR naočare. 

Tehnološki gigant će izdvojiti 50 miliona dolara za izgradnju metaverzuma i testiranje aplikacije koja će korisnicima uređaja Okulus Kvest 2 omogućiti da održavaju satanke preko svojih avatara (virtuelnim figurama čoveka).

Fejsbuk je ranije saopštio da je u okviru projekta Ego4D prikupljeno više od 2.200 sati video materijala, snimljenog iz prvog lica. To bi trebalo da omogući veštačkoj inteligenciji i robotima da lakše i brže usvajaju znanja u stvarnom ili virtuelnom svetu, a potom da ta saznanja koriste kako bi pomogli ljudima u ispunjavanju svakodnevnih obaveza.

Video materijal bi trebalo da bude objavljen i dostupan istraživačima u novembru.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.