Fejsbukova kriptovaluta Libra preimenovana u Diem

Foto: Pixabay

Kripto valuta Vaga (Libra) Libra, koju podržava internet gigant Fejsbuk, preimenovana je u Diem kako bi "naglasila svoju nezavisnost od američke kompanije", a u naporu da dobije odobrenje regulatora, piše agencija Rojters.

Planovi za Libru, valutu koju je Fejsbuk prvi put objavio prošle godine, promenjeni su u aprilu nakon što su regulatorni organi i centralne banke izrazili zabrinutost da bi povezanost ove društvene mreže sa kriptovalutom mogla narušiti finansijsku stabilnost i ugroziti privatnost.

Preimenovanje je deo reorganizacije u jednostavniju strukturu, rekao je u utorak izvršni direktor Diem Assocation-a sa sedištem u Ženevi, Stjuart Livi.

Diem, što na latinskom znači dan, bi trebalo da postane digitalni novčić povezan sa dolarom.

Livi je odbio da komentariše vreme lansiranja ove valute, rekavši samo da će se projekat nastaviti tek nakon odobrenja švajcarskog nadzornog tela.

Međutim, Fajnenšal tajms je prošle nedelje izvestio da bi to moglo biti već u januaru.

Fejsbuk naredne godine planira lansiranje svoje digitalne valute

"Fejsbuk je i dalje važan član udruženja koja ima 27 članova“, rekao je Livi.

Diem teži da se odvoji od drugih fokusiranjem na aspekte koji se tiču regulatora i zapadnih vlada, uključujući kontrolu sankcija i finansijski kriminal.

Livi je rekao da će razviti politike za sprečavanje pranja novca, finansiranja terorizma i poštovanja sankcija.

S druge strane, cena Bitcoina je trenutno na najvišem nivou na kojem je ikada bila i trenutno vredi gotovo 20.000 dolara.

Jedan Bitcoin vredeo je u ponedeljak popodne 19.850 dolara (14.880 funti), prema CoinDesk-u, indeksu cena bitkoina. Do ponedeljka uveče njegova vrednost je pala na oko 19.223 dolara.

Potražnja za bitkoinom porasla je tokom novembra, a njegovi zagovornici navode povećano interesovanje institucionalnih investitora za digitalnu imovinu.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara