Fejsbuk naredne godine planira lansiranje svoje digitalne valute

Foto: Pixabay

Dugo očekivana digitalna valuta Libra, nastala na inicijativi koju predvodi Fejsbuk, priprema se za lansiranje već u januaru 2021. godine, prema rečima tri osobe uključene u sam proces, ali u ograničenom formatu, piše Fajnenšal tajms.

Konzorcijum Libra sa 27 članova saopštilo je u aprilu da je planiralo lansiranje digitalnih verzija nekoliko valuta, plus "digitalnog kompozita" svih svojih njih.

To je usledilo zbog zabrinutosti regulatora oko početnog plana za stvaranje jednog "digitalnog novčića" iza kojeg stoji više valuta, ili pak potpuno novog digitalnog proizvoda.

Međutim, udruženje bi sada u početku lansiralo samo jednu digitalnu valutu koju podržava dolar, rekao je jedan od upućenih. Ostale valute i kompozit će biti uvedeni kasnije, dodala je osoba.

Tačan datum pokretanja Libre zavisio bi od toga kada bi švajcarska Nadzorna služba za finansijsko tržište (Finma) dozvolila njegovu upotrebu, ali bi mogao doći već u januaru, prema izvorima Fajnenšal tajmsa. 

Finma je rekla da neće komentarisati Libru koja je pokrenuta u maju.

Iako ograničeni opseg može udovoljiti opreznim regulatorima, kritičari su se žalili da bi prelazak na kovanice u jednoj valuti mogao da pogodi korisnike koji žele da pretvaraju valute sa dodatnim troškovima, podrivajući njegovu ambiciju da omogući veću finansijsku inkluziju.

Prvobitno pokrenutu od strane rukovodilaca Fejsbuka, Libra je pretrpela težak udar kada se broj članova osnivača, uključujući PayPal, Mastercard, Vodafone i eBay, povukao krajem 2019. i početkom 2020. godine i distancirao od kontroverznog projekta.

Udruženje je potom u aprilu najavilo da preispituje svoju viziju kako bi se pozabavilo zabrinutostima regulatora, ograničavajući svoj obim i obećavajući dodatne mere kako bi svoj sistem zaštitili od zloupotrebe.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara