Vesti iz sveta

24.02.2017. 06:58

Beta

Autor: Nova Ekonomija

Fico: Tražićemo da sve zemlje EU jedu hranu istog kvaliteta

Slovački premijer Robert Fico najavio je u Bratislavi da će Višegradska grupa na vanrednom samitu naredne sedmice u Poljskoj zatražiti od Evropske unije da spreči neprihvatljivu praksu da se u postomunističke članice Evropske unije izvoze isti proizvodi goreg kvaliteta i drugačijeg sastava nego na Zapad.

„Neprihvatljivo je da nadnacionalne kompanije izvoze na teritorije novih postkomunističkih zemalja proizvode goreg kvaliteta nego što su oni koje pod istim nazivom i u istom pakovanju prodaju u radnjama na zapadu Evrope“, kazao je Fico danas u Bratislavi.

Više raznih testova u Češkoj i Slovačkoj poslednjih godina pokazalo je da sastav namirnica i roba koje kupuju „novi“ i „stari“ zapadni Evropljani nisu isti i da su na tržištima postkomunističkih članica lošijeg kvaliteta ili siromašnijeg sastava nego za zapadne potrošače.

Nadnacionalne kompanije su do sada odbijale optužbe da na istok izvoze škart robu i tvrde da je razlika u sastavu zbog ukusa potrošača.

„Zahtevaćemo od Evropske komisije da u što kraće vreme usvoji propise da spreči praksu koja ponižava građane Poljske, Češke, Slovačke i Mađarske. Ne isključujem da će Slovačka organizovati građanski referendum i prikupiti milion potpisa kada Evropska komisija mora da se pozabavi propisima“, kazao je Fico.

Slovački premijer najavio je da je Slovačka spremna da se sudi s Evropskom komisijom ako ona odbije da problem reši. On je dodao da i slovačka vlada može da reaguje nekim svojim zakonima.

„Duel može da se sastoji i u tome da ako vi, Evropska komisija ne želite da nas u tome podržite, da mi u Slovačkoj usvojimo interni propis da sva hrana i namirnice u javnim kuhinjama moraju da budu slovačke“, rekao je Fico.

Slovačka Državna veterinarska i prehrambena uprava obavila je nedavno test 22 proizvoda i uporedila njihov sastav u Slovačkoj i Austriji i otkrila da je čitava polovina u Austriji bila daleko kvalitetnija nego u Slovačkoj.

„Novim Evropljanima“ trgovinske mreže i nadnacionalne kompanije prodaju pod istim imenom namirnice s manjim udelom mesa, više masti, veštačkim zaslađivačima, konzervansima, ustanovio je slovački test, a često po istim ili i višim cenama iako je kupovna moć manja nego na Zapadu.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.