Vesti iz sveta

28.03.2024. 10:51

Engadget

Autor: Nova Ekonomija

Florida ograničava pristup društvenim mrežama bez roditeljskog nadzora

Foto: Pixabay

Na Floridi je stupio na snagu novi zakon koji postavlja stroge kriterijume za korišćenje društvenih mreža od strane dece mlađe od 16 godina, zahtevajući pristanak roditelja ili staratelja za pristup ovim platformama. Zakon, poznat kao HB 3, potpisao je guverner Ron DeSantis, uvodeći potpunu zabranu za decu mlađu od 14 godina u korišćenju društvenih mreža.

Zakonodavstvo zahteva od roditelja ili staratelja da daju svoj pristanak za otvaranje naloga na društvenim mrežama za decu uzrasta 14 i 15 godina, ili da koriste već postojeće naloge.

Kompanije koje upravljaju ovim platformama dužne su da postupe po zahtevima za brisanje takvih naloga unutar pet radnih dana.

Neispunjenje ovog zahteva može rezultirati kaznama od 10.000 dolara za svaku povredu, koje mogu narasti do 50.000 dolara u slučaju dokazane namerne ili nesavesne povrede zakona.

Zakon takođe sadrži odredbe o verifikaciji godina, koje se aktiviraju ako web stranica ili aplikacija sadrži „značajan deo materijala“ koji se smatra štetnim za korisnike mlađe od 18 godina. Ovo uključuje potrebu za verifikacijom godina na porno sajtovima putem vlastitih ili trećih platformi, uz mogućnost anonimne verifikacije godina koja ne dozvoljava zadržavanje identifikacionih podataka.

Međutim, trgovačka asocijacija NetChoice, koja predstavlja društvene platforme, osporila je ustavnost zakona, tvrdeći da uvodi „ID za internet“ i da predstavlja rizik za privatnost i sigurnost građana Floride, piše Engadget.

Predstavnik zakona, republikanski predsednik Predstavničkog doma Floride, Pol Rener, istakao je na konferenciji za novinare da deca nemaju sposobnost prepoznavanja štetnih efekata zavisnosti od tehnologije, što opravdava potrebu za ovakvim zakonodavstvom.

Zakon stupa na snagu 1. januara, ali se očekuju pravni izazovi, posebno u svetlu prethodnih sličnih zakona u drugim državama koji su suočeni sa sudskim osporavanjima. Guverner DeSantis i Rener su izrazili spremnost na moguće pravne bitke, naglašavajući važnost zaštite dece na internetu kao primarnog cilja ovog zakona.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.