Funkcioneri Hrvatske narodne banke trgovali deonicama i obveznicama banaka

Foto: Pixabay

Zaposleni u Hrvatskoj narodnoj banci (HNB), koja nadzire rad privrednih društava u finansijskom sektoru, trgovali su hartijama od vrednosti banaka za čiji je nadzor ova institucija zadužena, otkriva portal Index.hr. Taj portal ističe da je zabeleženo više od 400 transakcija u vrednosti od deset miliona kuna (1,3 miliona evra).

Uvidom u dokumentaciju transakcija Centralnog Klirinškog i Depozitarnog Društva (SKDD), među onima koji su poslednjih dvadesetak godina trgovali, nalazi se preko 40 zaposlenih među kojima su aktuelni guverner Boris Vujčić, aktuelna zamenica guvernera Sandra Švaljek, bivši viceguverneri, aktuelni i bivši direktori HNB.

Index navodi da je reč o do sada najvećoj aferi unutar tamošnjeg bankarskog sistema, a čini se da će poslednju reč imati strani regulatori poput Evropske centralne banke i Evropskog nadzornog tela za bankarstvo (EBA), jer "sve upućuje na to da se radi o krivičnom delu zloupotrebe povlašćenih informacija", što Evropska centralna banka (ECB) strogo zabranjuje.

HNB obavlja nadzor banaka prikupljanjem i analizom izveštaja i informacija i kontinuirano prati poslovanje banaka, a zaposleni u HNB raspolažu informacijama o poslovanju banaka koje nisu dostupne javnosti i na osnovu kojih onda mogu da donose odluke o trgovanju hartijama od vrednosti.

U tekstu se naglašava da ECB, čiji je HNB član, strogo zabranjuje zaposlenima trgovanje bilo kakvim vrednosnim papirima banaka, pa se postavlja pitanje zašto to onda rade u HNB.

"(...) I to vodeći ljudi koji sasvim sigurno znaju kakva su pravila njihove čelne institucije, ECB, i sasvim sigurno su upoznati s krivičnim delom trgovanja povlašćenim informacijama".

Na upit Index-a o toj praksi, iz HNB su rekli da je prema Zakonu Hrvatskoj narodnoj banci zabranjeno trgovanje deonicama banaka guvernerima, viceguvernerima i izvršnim direktorima, ali da im nije zabranjeno trgovanje obveznicama tih istih banaka, te da će i to zabraniti od marta ove godine.

Index ističe da je redakcija dobila negativan odgovor na pitanje da li su u HNB do sada imali slučajeve nedozvoljenog trgovanja hartija od vrednosti banaka, a kada su ih suočili s konkretnim imenima zaposlenih u centralnoj banci, datumima i nazivima hartija kojima se trgovalo, dobili su odgovor da će bazu podataka koje su im dostavili dodatno analizirati.

Povodom otkrića Index-a oglasili su se pojedini hrvatski političari i funkcioneri.

Šef Socijaldemokratske partije Peđa Grbin je napisao na Fejsbuk nalogu da "ova situacija itekako dovodi u pitanje jesmo li s ovakvim ljudima na čelu HNB, koji su spremni na lov u mutnome radi vlastite zarade, kao država spremni za ulazak u evrozonu".

Ante Samodol, bivši šef Hrvatske agencije za nadzor finansijskih usluga (HANFA), rekao je u razgovoru za Index da je u celoj stvari "najtužnije insistiranje HNB na razlikovanju obveznica i deonica, da kupci i deonica i obveznica ne očekuju prinos i kao da kod kupovine obveznica nema sukoba interesa".

Ministar finansija Zdravko Marić rekao je da je vidio tekstove o HNB, ali da nije sve pročitao jer je celi dan na sastancima, ali i da jeste pročitao, ne zna da li bi mogao "biti kadar za komentiranje i imati dovoljno informacija, da nešto smisleno komentariše na tu temu".


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.