Gugl
Kompanija, sever, Hrvatska

Gugl solarne panele nabavlja u Hrvatskoj

Foto: Pixabay

Kompanija sa severa Hrvatske Solvis proizvodi specijalne solarne panele za data centre u Kaliforniji koji su u vlasništvu kompanije Gugl (Google), prenosi portal Balkan green energy news. Solvis očekuje da će saradnja da se nastavi kada Guglu bude isporučeno svih 120 hiljada naručenih panela.

Eksperti iz Gugla i njihovi švajcarski partneri već više od dve godine pomažu kompaniji Solvis da razvije specijalne panele. 

Solvis koji ima fabriku solarnih modula u Varaždinu i izvozi 80 odsto onog što proizvede, a potražnja je dvostruko nadmašila njegov godišnji proizvodni kapacitet, koji iznosi 300 megavata. 

Firma zapošljava 340 ljudi, a u portfelju ima deset modela, uz dodatne proizvode. 

Direktor Solvisa Stjepan Talan napomenuo je da Gugl namerava da sve svoje objekte opremi solarnim panelima za proizvodnju struje i izrazio optimizam da će se saradnja nastaviti.

Solvisova prva solarna ploča od dva kvadratna metra imala je snagu 200 vati, dok je kapacitet njenog sadašnjeg ekvivalenta 500 vati i deset puta je jeftiniji, istakao je njegov direktor i dodao da je u ovom sektoru od suštinskog značaja da se stalno investira u unapređivanje tehnologije.

Talan kaže da vlasnici kuća obično postavljaju sisteme od četiri do šest kilovata na krov i to ih košta između 5.300 i 9.200 evra, a da se takvo ulaganje isplati kroz šest do osam godina.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Ulaganja