Ilustracija FOTO: Pexels

Hiljade Bugara demonstriralo zbog visoke cene goriva

Ilustracija FOTO: Pexels
Hiljade Bugara demonstriralo je u nedelju širom zemlje zbog visoke cene goriva, a u dvadesetak gradova i na glavnim autoputevima bio je zaustavljen saobraćaj.

U Sofiji se oko 1.000 ljudi okupilo ispred sedišta vlade uzvikujući "Ostavke", "Đubrad". Oni su se prošetali centrom grada i blokirali saobraćaj na nekoliko glavnih raskrsnica. 

"Kako kod nas mogu da prodaju beznin po istoj ceni kao u Španiji i Luksemburgu kad smo mi najsiromašnija zemlja u Evropskoj uniji", rekao je taksista Ivan Najdenov. 

Benzin i dizel koštali su u nedelju oko 2,4 leva (1,2 evra) i stoji na tome oko nedelju dana. Cena goriva porasla je pet odsto od avgusta do oktobra, što su s teškoćom primili Bugari čija prosečna plata je oko 575 evra. 

Demonstracije protiv visokih cena benzina počele 26. decembra se šire a protestuje se i protiv podizanja poreza na vozila koja zagađuju i rasta cena grejanja. Demonstranti ukazuju na niske plate i traže čak ostavku konzervativnog premijera Bojka Borisova. 

Okršaji između demonstranata i policije izbili su u Burgasu na Crmnom moru gde su se dugački kilometri vozila formirali na ulazu blokirani vozilima demonstranata, javlja javni radio BNR. 

Tri autoputa i brojni drugi putevi satima su bili zatvoreni i zaustavljen saobraćaj na jugozapadu ka Grčkoj i na jugu ka Turskoj i ka severu zemlje. 

Jedan poslanik vladajuće većine Emil Dimitrov optužio je socijalističku opoziciju da je iza demonstracija organizovanih preko društvenih mreža. 

Vlada navodi da Bugarska ima jedan od najnižih poreza na gorive u EU. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.