Svet

17.01.2023. 11:20

Dan

Autor: Nova ekonomija

Hotel Igalo uskoro na javnoj licitaciji

Hotel će na licitaciji biti bez hipoteke...

Foto: Wikipedia/ Natalia Semenova

Plaža u Igalu

Svet

17.01.2023. 11:20

Hotel „Igalo“ u istoimenom mestu pored Herceg Novog uskoro će se naći na javnoj licitaciji. To će biti moguć jer su stari vlasnici zemljišta na kome je on sagrađen konačno dobili presudu za povrat svoje imovine.

Kako prenosi podgorički Dan, naslednici Aleksandra Acovića, čoveka koji je pre Drugog svetskog rata kupio to zemljište, vodili su pravnu borbu 43 godine pravne borbe za povrat oduzetog im zemljišta, na kojem je izgrađen hotel.

Njihov pravni zastupnik porodice, Vukašin Šimrak, potvrdio je da je presuda pravosnažna i izvršna, kao i da će se hotel Igalo, koji je u vlasništvu kompanije Vektre Boke, uskoro naći na licitaciji nakon što veštak proceni vrednost imovine.

Šimrak dodaje da po sudskoj presudi potraživanja porodice Acović iznose oko četiri miliona evra sa kamatama, kao i da je pokrenut postupak prinudnog izvršenja.

Institut Igalo pred stečajem, 600 radnika može ostati bez posla

„Radi naplate tog potraživanja opredeljena je prodaja hotela “Igalo” jer je još 2003. godine sud odredio privremenu meru zabranu otuđenja i opterećenja hotela radi obezbeđenja tog potraživanja. Ova mera je praktično spasila hotel Igalo od raznih hipoteka kojima je opterećena imovina Vektre Boke. Postupak izvršenja je počeo, sada će ići procena vrednosti pa javna prodaja“, objasnio je Šimrak.

Nakon što je Vektra 2007. godine privatizovala preduzeće HTP Boka, svi hoteli i objekti ovog nekada turističkog giganta, uključujući i hotel Igalo  doživljavaju sudbinu zatvaranja, osim hotela Plaža koji u kontinuitetu propada.

Neki su prepušteni zubu vremena, poput hotela Igalo motela „Dubrava“, „Borići“, ili naprosto rušenja, kao što je bio slučaj sa hotelom „Tamaris“.

Kako se podseća, Aleksandar Acović je pre Drugog svetskog rata,  sa Vladetom Savčićem kupio 44.000 kvadrata zemljišta od morske obale do sadašnje Jadranske magistrale u Igalu.

Polovina tog placa koja je pripala Acoviću, 1959. godine je nacionalizovana, a osamdesetih godina prošlog veka njegovim naslednicima je sudskom odlukom plaćeno za deo tog zemljišta.

Za ostatak nikada nije sproveden upravni postupak, pa je Opština, kao društvenu imovinu, posed ustupila HTP Boka koja je na delu parcele izgradila hotel Igalo.

I naslednici Vladete Savčića traže nadoknadu za zemljište na kome je izgrađena Prva faza Instituta „Dr Simo Milošević“, gde je pre Drugog svetskog rata radio hotel Igalo.

Savčić je bio vlasnik još oko 40.000 kvadrata zemljišta u Igalu na kome je izgrađena vila „Galeb“, poznatija kao „Titova vila“, koja je sada u sastavu Instituta „Igalo“.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.