Vesti iz sveta

12.02.2019. 13:09

Jutarnji list

Autor: Nova Ekonomija

Hrvatska kažnjava Google sa tri miliona evra?

Nakon što je francuska Državna komisija za informatiku i slobode (CNIL) izrekla Google-u kaznu od 50 miliona evra zbog netransparentnosti u korišćenju ličnih podataka građana za usluge ciljanog oglašavanja, hrvatski stručnjak kaže da bi američkog tehnološkog diva verovatno mogla kazniti i hrvatska Agencija za zaštitu ličnih podataka (AZOP). Naravno, trebalo bi da pre toga sprovede istragu kao što je to učinio i CNIL.
Stanko Cerin, osnivač kompanije Ostendo Consulting i stručnjak za informacionu bezbednost, smatra da bi u Evropi nakon francuske odluke mogao uslediti niz kazni protiv Google-a na osnovu načela konzistentnosti, kojim se, prema GDPR-u, moraju voditi nadzorna tela.
Primenjujući to načelo, AZOP bi možda mogao hrvatski budžet dopuniti sa 2,95 miliona evra Google-ovog novca zbog kršenja prava na zaštitu podataka Hrvata, smatra Cerin. Do mogućeg iznosa kazne došao je na osnovu francuskog slučaja, piše Jutarnji list.
To je prvi tako velik iznos kazne donesen prema evropskom GDPR-u (Opšta uredba o zaštiti podataka, koja se primjenjuje od maja prošle godine), a Google je najavio žalbu francuskom visokom upravnom sudu. Francuska komisija prvo je evropsko telo za zaštitu ličnih podataka koje je kaznilo američku internet kompaniju na temelju te uredbe. Razlog: netransparentnost, neadekvatno informisanje i nepostojanje valjanog pristanka na to da Google koristi njihove lične podatke za personalizovano oglašavanje.
CNIL je sproveo istragu nakon što je prošle godine primio dva prigovora – jedan od udruženja None Of Your Business (NOYB) i drugi od La Quadrature du Net (LQDN), na osnovi iskustava korisnika kada su otvarali Google račun pri konfiguriranju svog mobilnog telefona koristeći operativni sistem Android. NOYB je podnio i prigovore zbog obrade ličnih podataka Facebooka, Instagrama i WhatsAppa u četiri različite zemlje EU.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.