Foto: Pexels

Hrvatski preduzetnici se bune protiv zabrane petardi

Foto: Pexels
Najavljeni zakon koji bi u Hrvatskoj zabranio prodaju i upotrebu svih vrsta petardi bi ugrozio tamošnje tržište pirotehničkih sredstava vredno više od 20 miliona evra i oko 1.300 radnih mesta, prenosi Poslovni dnevnik.

Predstavnici pirotehničkog biznisa u Hrvatskoj su su pre oko mesec dana osnovali strukovno udruženje, koje će državi uskoro ponuditi da se dodatno smanji broj dana kada je prodaja petardi dozvoljena, sa sadašnjih 15 na deset dana.

Takođe, kao ustupak će predložiti i da se broj dana kada je upotreba petardi dozvoljena prepolovi, sa sadašnjih šest na tri dana.

Preduzeća koja proizvode pirotehnička sredstva takođe upozoravaju i da bi potpuna zabrana dovela do toga da se prodaja petardi obavlja na crnom tržištu. 

U Hrvatskoj je trenutno registrovano oko 500 maloprodaja pirotehničkih sredstava, a najveći proizovođač, Pirotehnika Mirnovec, godišnje ima oko 5,4 miliona evra prometa. 

Hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova prošle nedelje je uputilo u javnu raspravu izmene Zakona o eksplozivnim materijama i proizvodnji i prometu oružja, prema kojima bi se u potpunosti zabranila upotreba svih vrsti petardi.

PROČITAJTE JOŠ:


Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara