Hrvatski startap Omnisearch osigurao 400.000 evra investicija

Foto: Pixabay

Osnovači startapa Omnisearch, Zagrepčani Marin Smiljanić i Matej Ferenčević osigurali su novu investiciju za zvoj projekat internog pretraživača u iznosu od tri miliona kuna (oko 400.000 evra) preko kompanije GoAhead Ventures, piše Netokracija. Njihova želja je da naprave pretrtaživač za interne podatke koji bi u toj oblasti bio ono što je Gugl na otvorenom internetu.

"Drago nam je što ćemo se priključiti Omnisearchevom timu i podržati ih u misiji unošenja revolucije u enterprise search, tržište koje ostvaruje vrednost od deset milijardi dolara godišnje. Posebno ostavlja utisak iskustvo Marina i Mateja u pogledu tehničkog iskustva koje uključuje i Big Tech startape koji brzo rastu", rekako je Takeshi Mori, upravljački partner u kompaniji GoAhead Ventures.

Omnisearch omogućava pretragu počev od PDF i Word dokumenata do audio sadržaja, podkastova, prezentacija, kao i video sadržaja. Pretraživač za podkastove napravljen je kako kako bi prikazala tehnologiju.

Ferenčević koji trenutno živi u Zagrebu do skora je bio jedan od prvih inženjera u uspešnom hrvatskom startaupu Memgraph koji je nedavno osigurao 9,3 miliona dolara od Microsofta. Smiljanić trenutno živi u Vankuveru u Kanadi, a radio je u kompaniji  MemSQL, kao i u kompaniji Amazon.

Startapi mogu da računaju na evropski Fond za inovativna preduzeća
Koliko vredi srpski startap ekosistem?

Konkurencija na tržištu pretraživanja u ovoj kategoriji su im ne samo Google site search, nego i kompanije poput Elastica i Algolie, koje svoju glavnu prednost vide u pretraživanju različitih tipova podataka na načiin koji je drugačiji od uobičajenih ( u ovom slučaju tekstualni način pretrage).

"Cilj nam je da integracija sa korisničke strane bude što jednostavnija i intuitivnija. Smatramo da smo u odličnoj poziciji da ostavimo veliki trag u ovom tržišnom segmentu", navode tvorci pretraživača Omnisearch.

Na velikom tržištu Marin i Matej su se trenutno su se odlučili da se usredsrede na edtech sektorc (primena računarskih tehnologija u oblasti obrzovanja) koji je u Hrvatskoj poznat prvenstveno kroz kompanije Photomatha i Thinkific. Kažu da ta oblast ima eksplozivan rast, naročito tokom pandemije.

Na primer, edukator, predavač ubacuje sve materijale u Omnisearch i integriše search bar na svoju stranicu. Studentima tako daje neuporedivo bolje iskustvo u pretraživanju jer mogu da pronađu informacije u svemu, od videa, teksta, PDF dokumenata.

Domaći startap Tapni dobio podršku Digitalne Srbije
Startapi iz Beograda mogu da dobiju do dva miliona dinara za razvoj inovativne ideje

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.