Foto: Pexels

Huavei pretekao Epl po broju prodatih mobilnih telefona

Foto: Pexels
Huavei (Huawei) modeli pametnih telefona su postali drugi najprodavaniji brend u 2019. godini nakon što su sa 240 miliona prodatih uređaja prestigli Epl (Apple).

Citirajući više izvešaja konsultantskih kuća, portal The Verge navodi da je najpoznatiji američki proizvođač elektronike prošle godine prodao 200 miliona.

Južnokorejski Samsung se i dalje nalazi na prvom mestu najprodavanijih mobilnih telefona sa 300 miliona prodatih uređaja, a četvrtu i petu poziciju zauzimaju još dve kineske firme, Sjaomi (Xiaomi) i Oppo.

Huaveijev napredak na listi predstavlja iznenađenje zbog pritiska zvaničnog Vašingtona na ovog proizvođača, koji je sprečio korišćenje Gugl i drugih softverskih rešenja poreklom iz SAD na njihove uređaje.

Procenjuje se da je oko 60% Huavei telefona prodato u Kini, a da je na svetsko tržište otpremljeno 17% više telefona u odnosu na 2018. godinu.

Istraživači navode i da bi Huavei bez trenutnog trgovinskog rata verovatno bio znatno bliži južnokorejskom takmacu, ali i da je industrija pametnih telefona u celini prodala manje uređaja nego lane. Navodi se i da je 2019. godina bila prva zabeležena u kojoj se potražnja za pametnim telefonima na globalnom nivou smanjila dve godine zaredom.

PROČITAJTE JOŠ:


Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara