FOTO: Pexels

Huavej prkosi Guglovoj suspenziji licence za operativni sistem

FOTO: Pexels

Kompanija Huavej najavila je da će nastaviti da pruža uslugu ažuriranja na svim postojećim „huavej" i „honor" pametnim telefonima i tablet-računarima, nakon što je Gugl kineskom gigantu suspendovao licencu za Android operativni sistem.

„Huavej je dao značajan doprinos razvoju Androida širom sveta. Kao jedan od ključnih globalnih partnera Androida, blisko smo sarađivali sa tom platformom kako bismo razvili sistem, koristan i industriji i potrošačima", navodi se u saopštenju te kompanije, prenosi RTS.

Huavej je nagovestio da razvija alternativni operativni sistem, rekavši da će „nastaviti da gradi bezbedan i održiv sistem softvera".

PROČITAJTE JOŠ:

Kina: SAD i druge zemlje nemaju dokaz da Huavei ugrožava njihovu bezbednost

"Kinezi" sa bandera prepoznaju lice i čitaju tablice

Američki Gugl suspendovao je licencu Huaveja, što znači da će kineski proizvođač mobilnih telefona ostati samo na osnovnoj verziji Android operativnog sistema. 

Time bi kineska kompanija trebalo da izgubi pristup ažuriranjima Guglovog operativnig sistema, što bi joj drastično otežalo poslovanje.

Kako javlja Rojters, sledeća verzija Huavej-evih pametnih telefona izgubiće pristup popularnim aplikacijama i uslugama kao što su Google Plej Stor i Gmail. 

Guglov potez dolazi nakon što je prošle sedmice predsednik SAD Donald Tramp stavio kompaniju Huavej na crnu listu zbog navodne pretnje po državnu bezbednost.

Sjedinjene Američke Države optužuju Huavej za zaobilaženje američkih sankcija protiv Irana i pružanje „zabranjenih usluga" toj zemlji.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara