I Kina priprema podsticajne mere za ekonomiju

Foto: Marcin Białek (Wikimedia)

Kina priprema ekonomski podsticaj u vrednosti od više stotina milijardi dolara, zbog očekivanog smanjenja rasta bruto domaćeg proizvoda u prvom kvartalu, po prvi put u četiri decenije, preneo je Rojters.

Politbiro Komunističke partije Kine je zatražio povećanje budžetskog deficita, podsticaj potrošnje, snižavanje kamatnih stopa, izdavanje više nacionalnih i lokalnih obveznica i smanjivanje zagušenja u lancima snabdevanja.

Politbiro je saopštio da će pojačati prilagođavanje makroekonomske politike i primeniti više proaktivnu fiskalnu politiku, radi ublažavanja posledica epidemije koronavirusa.

„Očekujemo da ministarstva narednih nedelja donesu opipljivije mere, jer im Politbiro na ovom sastanku nije ostavio izbora“, rekli su za Rojters analitičari investicione banke Goldman Saks.

Robin Sjing, glavni ekonomista za Kinu investicione banke Morgan Stenli, smatra da bi Kina morala da izda posebne državne obveznice u vrednosti od najmanje 282 milijarde dolara (oko 252 i po milijarde evra) da bi pomogla ekonomiji. Kineski Politbiro nije detaljnije govorio o planovima za izdavanje takvih obveznica, koje su poslednji put izdate 2007. godine.

Kineske vlasti smatraju da je lokalno širenje koronavirusa pod kontrolom, pošto su novi slučajevi zaraze „uvezeni“, i sada se posvećuju oporavku ekonomije. 

Kinesko Ministarstvo trgovine saopštilo je da skoro svi veći supermarketi u zemlji rade, kao i prodavnice, tržni centri i pijace sa poljoprivrednim proizvodima, kao i sve platforme za e-trgovinu.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara