Foto: Pixabay

IBM pravi baterije od morske vode

Foto: Pixabay
Kompanija IBM je dizajnirala baterije koje će se praviti od materijala dostupnih u morskoj vodi, što bi trebalo da eliminiše potrebu za teškim metalima u proizvodnji tih uređaja.

U saopštenju se navodi da su materijali koji se trenutno koriste, poput nikla i kobalta, „ogromni ekološki i humanitarni rizik", a da novo rešenje ima bolje performanse i manju cenu u odnosu na obične litijum-jonske baterije.

IBM je rekao da se udružio s istraživačkim krilom Mercedes Benca, dobavljačem elektrolita za Central glasom i proizvođačem baterija Sidus, kako bi zajedničkim snagama komercijalizovali novi dizajn. 

„Cilj je da u roku od godinu dana dobijemo prvi radni prototip [baterije]", rekao je potpredsednik IBM Research-a Džef Velser za Rojters (Reuters).

Veliki proizvođači baterija trenutno pokušavaju da udeo kobalta u svojim baterijama smanje što više mogu, obzirom da se očekuje da će doći do velikih nestašica na tržištu zbog daljeg razvoja električnih vozila.

Najveća količina kobalta za svetske potrebe trenutno dolazi iz Konga, a kompanije koje ga rudare se sve češće kritikuju zbog ekološke štete i kršenja ljudskih prava.

PROČITAJTE JOŠ:
Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.