Vesti iz sveta

02.03.2022. 10:40

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

IEA će pustiti u promet 60 miliona barela nafte iz rezervi

Na sednivi Upravnog odbora Međunarodne agencije za energiju (IEA), 31 zemlja članica se složila da pusti 60 miliona barela nafte iz svojih rezervi za vanredne situacije kako bi poslala jedinstvenu i snažnu poruku globalnim naftnim tržišti...

Foto: Pixabay

Na sednici Upravnog odbora Međunarodne agencije za energiju (IEA), 31 zemlja članica se složila da na tržište puste 60 miliona barela nafte iz svojih rezervi za vanredne situacije, kako bi poslali „jedinstvenu i snažnu poruku globalnim naftnim tržištima“ da neće biti nestašica uprkos ruskoj invaziji Ukrajine

„Ministri IEA su sa zabrinutošću primetili uticaj nečuvenih akcija Rusije na energetsku bezbednost i izrazili podršku sankcijama koje je međunarodna zajednica uvela kao odgovor“, navodi se u saopštenju Međunarodne agencije za energiju.

Mistri su takođe istakli da se ruska invazija dešava tokom već tesnih odnosa na tržištu nafte, povećane, povećane volatilnosti cena, smanjenja komercijalnih zaliha koje su na najnižem nivou od 2014. godine, kao i ograničene mogućnosti proizvođača da obezbede dodatnu ponudu u kratkom roku.

Cena nafte oborila desetogodišnji rekord

„Drago mi je što se IEA danas okupila da preduzme akciju. Situacija na energetskim tržištima je veoma ozbiljna i zahteva našu punu pažnju. Globalna energetska bezbednost je ugrožena, što dovodi svetsku ekonomiju u opasnost tokom krhke faze oporavka“, rekao je izvršni direktor IEA Fatih Birol. 

On je takođe izrazio zahvalnost zemljama članicama što su stavile na raspolaganje početnih 60 miliona barela kako bi obezbedile stabilnost naftnim tržištima.

U sapoštenju je navedno da će sekretarijat IEA nastaviti pažljivo da prati globalna tržišta nafte i gasa i da daje preporuke Upravnom odboru, uključujući moguće dodatne vanredne zalihe nafte, po potrebi.

Upravni odbor je takođe ohrabrio svaku zemlju članicu da učini sve što je u njenoj moći da podrži Ukrajinu u snabdevanju naftnim proizvodima, preporučujući vladama i potrošačima da održe i intenziviraju napore za očuvanje. 

Članice IEA drže zalihe za vanredne situacije od 1,5 milijardi barela, a najava početnog oslobađanja od 60 miliona barela, ili 4 odsto tih zaliha, je ekvivalentna 2 miliona barela dnevno tokom 30 dana. 

Rusija igra veliku ulogu na globalnim energetskim tržištima, ona je treći najveći svetski proizvođač nafte i najveći izvoznik, njen izvoz sirove nafte od oko pet miliona barela dnevno predstavlja otprilike 12 odsto globalne trgovine, a njenih približno 2,85 miliona barela naftnih derivata dnevno predstavlja oko 15 odsto globalne trgovine rafinisanim proizvodima.

Oko 60 odsto ruskog izvoza nafte ide u Evropu, a još 20 odsto u Kinu.

Ministri su takođe razgovarali o značajnom oslanjanju Evrope na ruski prirodni gas i potrebi da se to smanji i da se nastavi sa dobro vođenim ubrzanjem tranzicije čiste energije. Sekretarijat IEA će u četvrtak objaviti plan od deset tačaka o tome kako evropske zemlje mogu da smanje svoje oslanjanje na ruske isporuke gasa do sledeće zime.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.