Vesti iz sveta

18.12.2023. 09:28

Saopštenje

Autor: Čedomir Savković

IFO institut smanjio prognozu rasta nemačkog BDP-a za narednu godinu

Raanije predviđeno 1,4 a sada 0,9 odsto

Foto: Pixabay

Zgrada nemačkog Bundestaga u Berlinu

Nemački IFO institut iz Minhena očekuje se da će bruto domaći proizvod (BDP) najjače evropske ekonomije (u stalnim cenama) porasti za 0,9 odsto sledeće godine, nakon pada od 0,3 odsto koji o;ekuju ove godine. Rast nemačkog BDP-a je za 0,5 procentnih poena manji od ranije predviđenih 1,4 odsto.

Nemačka privreda krenula je da se oporavlja, inflacija i dalje opada, plate građana rastu, a zaposlenost je veća nego ikada ranije u ujedinjenoj Nemačkoj, objavio je nemački institut IFO.

IDF je inače smanjio prognozu rasta BDP-a koju je iznosio sve do septembra, sa 1,4 na 0,9 odsto.

To znači da se kupovna moć vraća i da bi ukupna ekonomska tražnja trebalo da se ponovo poveća, , uz naglasak da je kurs za oporavak suštinski postavljen u „predviđenom periodu“.

Generalno gledano, kraj godine će u Nemačkoj verovatno i dalje biti slab, a raspoloženje u privatnim domaćinstvima i preduzećima je loše.

Ipak, negativni rezultati poslednjih meseci nisu nastavljeni i u mnogim oblastima su zabeležena doduše „neznatna“ poboljšanja.

Kako je ranije objavila Nova ekonomija, inflacija u Srbiji je u oktobru smanjena na 8,5 odsto i prema novoj projekciji Narodne banke Srbije, nakon što se krajem ove godine spusti na nivo od oko osam odsto, najverovatnije će se vratiti u granice cilja sredinom 2024. godine.

Najveća evropska ekonomija bi trebalo da se normalizuje 2025. godine, a BDP prilagođen cenama će verovatno porasti za 1,3 odsto u poređenju sa prethodnom godinom.

Tokom ove godine došlo je do smanjenja stope inflacije i ubrzanja rasta zarada u odnosu na prethodnu godinu u Nemačkoj.

Međutim, oporavak lične potrošnje građana, kako se dodaje, do sada nije uspeo da se ostvari, delom zato što su ljudi odlučili da štede.

Povećanje globalne trgovine, kao i industrijske proizvodnje u svetu, nisu uspeli da podstaknu nemačku ekonomiju u tom smislu.

Mnoge centralne banke odlučile su da određenim merama usmerenim pre svega na smanjenje inflacije, smanjile ekonomske aktivnosti.

Nakon oporavka od pandemije korona virusa, kako se podseća, oblast pružanja usluga bila je u usponu širom sveta.

ZNAČAJ DRŽAVNIH INVESTICIJA

Zbog svega toga nemački izvoz počeo je da opada i to je trajalo sve do nedavno, a snažan zamah jedino su mu dale državne investicije.

Ovde je posebno uočljiva nabavka naoružanja iz specijalnog fonda za nemačke oružane snage, dodaje se u rezultatima istraživanja.

Inače, kako se naglašava do prvobitno očekivanog oporavka u Nemačkoj, nije došlo u drugoj polovini ove godine.

Inflacija nastavlja da opada, što znači da će kamatne stope verovatno dostići vrhunac.

Tržište kapitala i kamatne stope padaju od početka novembra, a Evropska centralna banka će se verovatno početkom leta naredne godine odlučiti za početno smanjenje kamatnih stopa.

Ovo bi takođe trebalo da podrži nemačka prodajna tržišta, posebno zato što se tamo očekuje povećanje kupovne moći.

Globalna trgovina robom i potrošnja dobara bi stoga, kako se ocenjuje, trebalo da se ponovo povećaju i postanu pokretači privrede u narednoj godini.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.