Vesti iz zemlje

15.11.2023. 15:15

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Inflacija jednocifrena, do kraja godine oko osam odsto, procenjuje NBS

Dinari Foto: Paola Felix Meza

Inflacija je u oktobru smanjena na 8,5 odsto i prema novoj projekciji Narodne banke Srbije, nakon što se krajem ove godine spusti na nivo od oko osam odsto, najverovatnije će se vratiti u granice cilja sredinom 2024. godine, rekla je guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković na novembarskom predstavljanju inflacije.

„Usporavanje inflacije u oktobru i povratak na jednocifreni nivo rezultat je nižeg rasta cena hrane, ali i cena u okviru bazne inflacije (indeks potrošačkih cena po isključenju hrane, energije, alkohola i cigareta), koje su u oktobru usporile rast na 7,3 odsto međugodišnje“, rekla je guvernerka.

Takvom kretanju inflacije doprinosi popuštanje globalnih troškovnih pritisaka, zaoštravanje monetarnih uslova, kao i smanjenje kratkoročnih inflacionih očekivanja finansijskog sektora i privrede, izjavila je Tabaković, uz ocenu da su i pored dodatnog povećanja neizvesnosti iz međunarodnog okruženja, kretanja u mnogim oblastima u skladu sa očekivanjima NBS iz prethodnog izveštaja ili su čak bolja.

Rast BDP-a u trećem tromesečju ubrzao je na 3,5 odsto međugodišnje, što je iznad ranijih očekivanja NBS.

„Imajući u vidu povoljna kretanja, sada projektujemo da će privredni rast za godinu u celini iznositi oko 2,5 odsto“, rekla je guvernerka.

Deficit tekućeg računa platnog bilansa je u devet meseci ove godine iznosio samo 1,6 odsto BDP-a.

Guvernerka je istakla da NBS procenjuje da mera ograničavanja kamatnih stopa na stambene kredite sa varijabilnom kamatnom stopom ni na koji način ne ugrožava poslovanje bankarskog sektora, a doprinosi očuvanju finansijske stabilnosti sprečavanjem rasta problematičnih kredita.

„Istovremeno, time se povećava i raspoloživi dohodak stanovništva, ali treba imati u vidu da nije reč o sumi koja može da ugrozi opadajuću putanju inflacije, jer čini svega oko 0,3 odsto ukupne potrošnje domaćinstava u Srbiji u jednoj godini. Može samo da doprinese oporavku potrošnje, koji nam je neophodan kako bismo ostvarili željeni privredni rast“, rekla je guvernerka.

NBS privremeno ograničila kamate na stambene kredite

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.