Vesti iz zemlje

11.09.2023. 16:15

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

NBS privremeno ograničila kamate na stambene kredite

Foto: Paola Felix Meza

Narodna banka Srbije (NBS)  ograničila je privremeno kamatne stope na stambene kredite građanima koji su korisnici prvog stambenog kredita sa promenljivom kamatnom stopom, a čiji kredit ne prelazi 200.000 evra, odlučila je NBS na današnjoj vanrednoj sednici Izvršnog odbora.

Prema Odluci o privremenim merama za banke koje se odnose na stambene kredite koju je donela NBS, ovim dužnicima privremeno je ograničena nominalna kamatna stopa za period od narednih 15 meseci, a počevši od oktobarske rate. Banka neće imati pravo da od dužnika potražuje razliku u kamati usled primene odluke, saopštila je Centralna banka.

„Kod stambenih kredita koji su odobreni zaključno sa 30. julom 2022. godine – nominalna kamatna stopa ne može biti viša od 4,08 odsto (prosečna ponderisana kamatna stopa na stanje stambenih kredita odobrenih u Srbiji koju je objavila Narodna banka Srbije sa stanjem na dan 31. jula 2022. godine uvećanu za 30 odsto). Ovo znači da će tim dužnicima biti umanjena rata kredita od 10 odsto do više od 25 odsto“, saopštila je Narodna banka Srbije.

Stambeni krediti koji su odobreni od 31. jula 2022. godine do stupanja na snagu Odluke, a čija je inicijalna kamatna stopa veća od 4,08 odsto, korisnici će zaključno sa decembrom 2024. godine plaćati umanjenu ratu kredita sa kamatom iz prvobitnog plana otplate.

To znači da su i ovi dužnici zaštićeni od daljeg rasta rate kredita, navodi Narodna banka Srbije, iako su okolnosti u kojima su se ovi građani zadužili već jasno ukazivale na mogući dalji rast Euribora.

NBS naglašava da je kamatna stopa ograničena samo u smislu daljeg rasta dok će banke u slučaju da dođe do snižavanja promenljivih kamatnih stopa biti u obavezi da usklade iznosa rate u skladu sa zaključenim ugovorom o stambenom kreditu.

Za stambene kredite koji se odobravaju nakon stupanja na snagu Odluke u periodu njene primene propisana su sledeća ograničenja:

  • kod stambenih kredita sa promenljivom kamatnom stopom, banka je dužna da fiksni deo nominalne kamatne stope (marža banke) utvrdi u procentu koji nije viši od 1,1 odsto do 31. decembra 2024. godine, a nakon tog perioda  procenat koji bude utvrđen ugovorom o tom kreditu
  • kod stambenih kredita sa fiksnom kamatnom stopom banka može odobravati stambeni kredit uz nominalnu kamatnu stopu do 5,03 odsto.

Narodna banka Srbije je ovom odlukom omogućila da svi korisnici stambenih kredita, uključujući i korisnike sa fiksnom kamatnom stopom, mogu prevremeno da otplate kredit bez obaveze da plaćaju naknadu za prevremenu otplatu, koja kod kredita zaključenih nakon 5. decembra 2011. godine iznosi do jedan odsto, a kod kredita koji su zaključeni pre tog datuma je često ugovarana i u većem procentu.

Na primeru kredita odobrenog 1. decembra 2021. godine u iznosu od 100.000 evra sa nominalnom kamatnom stopom (šestomesečni Euribor plus tri odsto) na period od 25 godina trenutna kamtana stopa iznosi 6,95 odsto, iznos mesečne rate 694 evra.

Nakon primene ograničenja nominalne kamatne stope na nivo od 4,08 odsto, korisnicima tog kredita mesećna rata uz toliku kamatu će iznositi 532 evra. Prema tom primeru NBS nakon primene mere o ograničenju kamate korisnici tog kredita će plaćati manju ratu za 162 evra.

„Ovim privremenim merama Narodna banka Srbije još jednom odgovorno i blagovremeno obezbeđuje očuvanje stabilnosti finansijskog sektora i štiti građane u neizvesnim okolnostima promenljivih kamatnih stopa“, navodi se u saopštenju NBS.

Rast Euribora uticaće na polovinu kredita u Srbiji, procenjuje NBS

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Sta znaci korisnik prvog stambenog kredita. Da li to znaci da zbog prvog kredita kojim sam kupio mali stan koji sam kasnije morao da prodam i kupim novi veci, opet na kredit, jer su deca porasla i krenula u skolu, sada necu imati pravo na ovo ogranicenje kamate.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.