Srbija

09.12.2022. 09:17

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

NBS predložila olakšice za građane, produžen rok otplate kredita

Foto: Nova ekonomija/Paola Felix Meza

Srbija

09.12.2022. 09:17

Građani koji imaju problem sa otplatom kredita moći će da traže reprogram od banke koji podrazumeva produžetak roka otplate kredita, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

Narodna banka Srbije usvojila je dopunu Odluke o adekvatnosti kapitala banke i izmene Odluke o privremenim merama za banke u cilju olakšavanja otplate kredita.

Novom Odlukom (dopunom Odluke o adekvatnosti kapitala banke) omogućeno je bankama da, bez uticaja na svoj kapital, građanima koji su u finansijskim poteškoćama, restrukturiraju potraživanje po osnovu odobrenog potrošačkog, gotovinskog ili drugog sličnog kredita na ročnost za tri godine dužu u odnosu na važeće propise.

NBS: ELEKTRONSKE MENICE ZA ODBRAVANJE KREDITA U PRVOJ POLOVINI 2023. GODINE

„To znači da će banka dužniku koji ima problema sa otplatom kredita moći nesmetano da produži rok za otplatu ove vrste kredita, na način da taj rok za gotovinske i potrošačke kredite bude kraći od devet godina, odnosno za potrošačke kredite za kupovinu motornih vozila kraći od 11 godina. U okviru ovih rokova, dužniku će moći da se odobri ustupak u vezi sa otplatom potraživanja, bez obzira na stepen njegove kreditne zaduženosti u trenutku restrukturiranja“, piše u saopštenju.

Rok u kojem dužnik može podneti zahtev banci za odobravanje restrukturiranja po novim pravilima nije ograničen, ali se restrukturiranje na ovaj način može sprovesti samo jednom.

Nove olakšice odnose se i produžetak otplate stambenih kredita za pet godina.

Izmenama Odluke o privremenim merama za banke u cilju olakšavanja pristupa finansiranju stanovništvu, produžena je primena mere usmerene na olakšavanje uslova otplate stambenih kredita građanima, što znači da banke i tokom cele naredne godine dužnicima mogu ponuditi olakšice u vidu produžavanja roka otplate stambenih kredita za najduže pet godina, saopštila je Narodna banka Srbije.

„Na ovaj način je omogućen nastavak podsticaja bankama da produže rok otplate stambenih kredita za dodatnih pet godina u odnosu inicijalno ugovorenu ročnost, što u trenutnim okolnostima rasta Euribor stope u kratkom roku može smanjiti pritisak na korisnike stambenih kredita sa varijabilnim kamatnim stopama i sprečiti porast problematičnosti stambenih kredita“, navodi NBS.

NBS: Povećani krediti privredi za 48,3 milijarde dinara

NBS navodi da propisi nisu obaveza za banku već mogućnost da olakšaju klijentima uslove otplate.

„Iako je reč o mogućnosti, ne i obavezi za banku, ovim propisom je Narodna banka Srbije kreirala takav okvir u kojem su banke podstaknute da građanima kojima je to zaista potrebno izađu u susret i u zajedničkom interesu ugovornih strana pomognu dužnicima da lakše izmire svoja dugovanja“, navodi se u saopštenju.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.