Vesti iz sveta

06.03.2023. 09:29

Thecradle.co

Autor: Nova ekonomija

Iran drugi po rezervama litijuma na svetu

Foto: Pixabay

Iran vidi šansu u litijumu

Količina iranskih nalazišta litijuma procenjena je na 8,5 miliona tona, što bi značilo da su rezerve ovog lakog metala druge po veličini na svetu, odmah posle Čilea.

Kako je preneo portal TheCradle, Iran je nedavno otkrio jedno od najvećih svetskih ležišta litijuma.

Čile je trenutno drugi najveći proizvođač litijuma na svetu, sa oko 39.000 tona, u ​​2022. godini.

Rezerve te zemlje su najveće na svetu, sa 9,3 miliona tona. Do sada se inače govorilo da su druge najveće rezerve u Australiji, sa 3,8 miliona tona.

Ebrahim Ali Molabeigi, šef odeljenja za istraživanje u iranskom ministarstvu zaduženom za rudarstvo, izjavio je da bi u regionu Hamedan moglo da se otkrije još više rezervi litijuma.

Kako se navodi, Molabeigi se nada da će Iran pronaći isplativ način za ekstrakciju litijuma zbog sve veće globalne tražnje.

„U današnjem svetu, ovaj strateški i vredan metal je od velikog značaja za napredne tehnologije“, dodao je Molabeigi.

Kineska firma počela proizvodnju automobila sa natrijum-jonskim baterijama

„Ovaj mineral se obično otkriva u oblasti gline, što čini otkrivene rezerve jedinstvenim u celoj zemlji“, dodao je on.

Cena litijuma porasla je za 182 odsto na godišnjem nivou od sredine decembra 2022. godine, prema procenama agencije Benchmark Mineral Intelligence.

U međuvremenu, privatna kompanija S&P Global upozorila je na globalnu nestašicu litijuma već 2024. godine, usled rastuće tražnje.

Kako se dodaje, 53 projekta rudarenja litijuma, koji se trenutno sprovode, vrede oko 37,8 milijardi dolara godišnje.

Ipak, oni i dalje ne bi mogli da zadovolje globalnu tražnju čak i ako se „agresivno“ razvijaju do 2030. godine.

Iran je nakon sankcija koje su inicirale Sjedinjene Države, uveo mere koje bi njegovu ekonomiju učinile manje zavisnom od nafte.

Nakon ekonomskog embarga pod vodstvom SAD-a za osakaćivanje iranske ekonomije, vlada je uvela mjere za diversifikaciju svoje ekonomije dalje od nafte.

Iranska rudarska industrija je zabeležila porast aktivnosti, generisala milijarde dolara i stvorila stotine hiljada novih radnih mesta.

SRBIJA I DALJE (DEKLARATIVNO) PROTIV RUDARENJA LITIJUMA

U Srbiji je ranije najavljen, pa obustavljen projekat eksploatacije litijuma „Jadar“, rudarske komapnije Rio Tinto. On je trebalo da se sprovodi u okolini Loznice, odnosno u dolini reke Jadar.

Kanadska kompanija Eurolitijum takođe je obavljala istraživnaja tog minerala u Valjevu, ali su joj te aktivnosti zabranjene nakon više ekoloških incidenata, kao što je zagađenje vode u bunarima.

Veliki broj stanovnika Srbije i dalje se protivi rudarenju ovog minerala, zbog  zagađenja koje bi mogla da izazove njegova eksploataicja.

U dolini Jadra Rio Tinto je inače planirao ekstrakciju litijuma uz pomoć sumporne kiseline i sa izgrađenim postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda.

Ipak, javnost u Srbiji toj kompaniji nije verovala zbog brojnih ekoloških incidenata koje je ona izazivala u područjima gde je rudarila, posebno u Zapadnoj Australiji.

Litijum se koristi za proizvodnju litijum-jonskih električnih baterija.

Ipak, kako je nedavno prenela Nova ekonomija, kineske kompanije već su počele i ugradnju natrijum jonskih baterija u električne automobile, pa je očigledno da bi taj mineral koji je u suficitu uskoro mogao da bude i zamenjen.

Šta sve znamo o projektu za iskopavanje litijuma u dolini Jadra?

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.