Isporuka hard diskova deset godina u padu

Pxhere

Isporuka hard diskova je u padu u poslednjih deset godina, jer se korisnici sve više odlučuju za skladište podataka bazirano na fleš memoriji (putem SSD diskova), pre svega zbog njihove brzine, piše portal Benchmark. 

Prema novom izveštaju koji je objavila kompanija Trendfocus, globalni broj isporučenih hard diskova je pao na oko 45 miliona jedinica u drugom kvartalu, što je 33 odsto manje nego u istom periodu 2021. godine. 

Pored toga, i prenosni uređaji uživaju velike prednosti prelaska sa HDD-ova na SSD-ove, dok je cena po gigabajtu značajno opala.

SAD traže eksperte za programski jezik star pola veka
Data centri recikliraju samo 20 odsto svog elektronskog otpada

Proizvođači hardvera su 2010. godine isporučili 650 miliona hard diskova, ili oko 162 miliona po kvartalu.

Zabeležen je pad potražnje za hard diskovima u poslovnom sektoru na oko 2,5 miliona, jer su OEM proizvođači preneli inventar iz prethodnog kvartala. 

Kontinuirani nedostatak drugih komponenti takođe je ometao prodaju sistema hard diskova.

Na strani potrošača, situacija je još gora. Ukupni broj 3,5-inčnih desktop hard diskova pao je za preko 30 odsto u odnosu na prošli kvartal, na oko 13 miliona jedinica. 

Da stvar gude gora, beleži se pad na tržištima koja su tradicionalno okrenuta hard diskovima (PC, video nadzor i maloprodaja).

Najveći pad je zabeležen na tržištu 2,5-inčnih diskova od oko 40 odsto u odnosu na isti kvartal 2021. godine. 

Na ovaj pad je uticao i sektor maloprodaje, gde 2,5-inčni hard diskovi beleže mali procenat ukupne potražnje, i to samo u vrlo specijalizovanim kategorijama. 

Dolazi vreme "frilenseraja"

Pre oko godinu dana Chia kriptovaluta je ulila malo lažne nade proizvođačima diskova, jer je obećavala korisnicima da mogu da kopaju kriptovalute korišćenjem proznog prostora na disku, takozvanom Proof-of-Space metodom.

Nažalost, kao i mnoge druge, Chia se pokazala kao prazno obećanje, koje je samo na trenutak veštački podiglo cifre potražnje za diskovima, dodaje portal Benchmark. 

Ne pomaže mnogo ni činjenica da je kompanija Microsoft najavila da će SSD biti primarni, a možda i jedini prihvatljivi izbor za sistemski drajv za Windows operativne sisteme.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.